Få information under krisen

Så kan du få information under en kris.

Viktigt meddelande till allmänheten - VMA

När det inträffar en stor olycka som myndigheterna behöver informera om, används utomhussirener som sänder ut signalen viktigt meddelande till allmänheten.

Så låter signalen
Utomhusvarningssignalen ljuder ihållande i 7 sekunder med 14 sekunders tystnad under minst två minuter. När faran är över hörs en annan längre signal. Signalerna provas 15.00 första helgfria måndag i mars, juni, september och december.

Om du hör sirenen ska du

  • Gå inomhus
  • Stänga fönster, dörrar och ventilation
  • Lyssna på Sveriges Radio P4 för mer information om vad du ska göra. Sveriges Radio har i uppdrag att förmedla information från myndigheter under samhällsstörningar och kriser.

Du kan också följa SVT och krisinformation.se Länk till annan webbplats. via webb, app eller i sociala medier för mer information. Utomhussignalen ska alltid följas av ett meddelande i Sveriges Radio P4, på SVT och på krisinformation.se.

Mer om VMA på krisinformation.se Länk till annan webbplats.

Webbplatsen krisinformation.se

Krisinformation.se Länk till annan webbplats. sammanställer och förmedlar myndigheters information om till exempel elavbrott, extremt väder, naturolyckor och hot mot livsmedelsförsörjningen.

113 13 - Information vid kris eller olycka

Till 113 13 kan du ringa när du vill ha information eller lämna information om en allvarlig olycka eller kris. Det kan till exempel handla om en större storm, en influensaepidemi eller översvämning.

Mer om informationsnumret 113 13 på sosalarm.se Länk till annan webbplats.

Andra telefonnummer du kan behöva i akuta situationer

Kontaktcenter

Kontaktcenter hjälper dig med dina frågor om kommunens verksamheter. Kan vi inte svara på din fråga hjälper vi dig vidare till rätt person.