Artikeln publicerades 22 september 2023

Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Internationella matsvinnsdagen på fredag den 29 september

Fredag den 29 september är det internationella matsvinnsdagen. Den uppmärksammas i hela världen och såklart även i Hallsbergs kommun.

Om internationella matsvinnsdagen

Dagen instiftades av FN och målet är att öka medvetenheten kring problemet med att ofantliga mängder ätlig mat hamnar i soporna, och fokusera på möjliga åtgärder med effektiva lösningar. Enligt FN:s globala hållbarhetsmål ska världens matsvinn halveras till 2030.

Att slänga mat belastar inte bara miljön, det kostar även enormt mycket pengar. Om vi bara tänkte lite smartare så skulle vi alltså kunna spara pengar. Pengar som skulle kunna läggas på något betydligt bättre än att de hamnar i soporna, till exempel bättre råvaror.

Här nedan hittar du länkar med mer information samt bra tips på vad man kan göra för att minska matsvinnet.

Fakta om matsvinn hos livsmedelsverket Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Fakta om matsvinn i offentliga kök hos livsmedelsverket Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Information om hur du kan minskar ditt matsvinn hos naturskyddsföreningen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Matsvinnsdagen i Hallsbergs kommun

För att uppmärksamma den här viktiga dagen har måltidsavdelningen i Hallsbergs kommun valt att ställa undan den gröna säcken i våra matsalar. Vi uppmanar våra gäster att äta upp det man har tagit på tallriken. Ta inte för mycket mat på en gång, gå hellre en gång till och ta påfyllning om du är mer hungrig. Smaka gärna först på maten som serveras om du är osäker.

Dagen till ära kommer vi att servera en riktig favorit – Köttbullar med kokt potatis, gräddsås och lingonsylt. Självklart kommer det även att serveras ett grönt, mer klimatvänligt alternativ – Morotsbollar med tzatziki och matvete.

Arbetet med matsvinn i Hallsbergs kommun

I Hallsbergs kommun arbetar vi med matsvinn på olika sätt.

Information om hur vi arbetar med matsvinn i Hallsbergs kommun