Skolplikt, frånvaro och ledighet
På den här sidan kan du läsa om vad som gäller vid olika situationer kring skolplikten.
Från och med höstterminen när en elev börjar förskoleklass till och med att eleven slutar årskurs 9 omfattas eleven av skolplikt. Skolplikten omfattar både en rätt till utbildning samt en skyldighet att delta i densamma.
Elever som omfattas av svensk skolplikt ska närvara i skolan om det inte finns giltigt skäl att utebli. Elever som inte är närvarande i skolan löper en risk att inte klara kunskapsmålen. Giltigt skäl till frånvaro kan vara sjukdom eller beviljad ledighet. Skolan gör bedömningen om ledigheten är giltig eller inte.
Ansvar för att skolplikten fullgörs och att eleven får sin rätt till utbildning tillgodosedd är delat mellan flera parter. Du som vårdnadshavare ansvarar för att ditt barn kommer till skolan och deltar i undervisningen. Skolan och huvudmannen ansvarar för att skolpliktiga elever får den utbildning de har rätt till.
Skolplikten upphör normalt när eleven avslutat årskurs 9. Rektor får besluta att en elev ska gå om en årskurs, om du som vårdnadshavare medger det och det är mest lämpligt för eleven med hänsyn till elevens utveckling. Om det finns synnerliga skäl kan en rektor även utan medgivande från dig som vårdnadshavare få besluta om att eleven ska gå om en årskurs. Beslutet kan fattas när som under ett läsår. Beslutet kan du som vårdnadshavare överklaga till Skolväsendets överklagandenämnd.
Så överklagar du kommunala beslut.
Skolplikt gäller inte om elevens förhållande är sådana att det uppenbarligen inte kan begäras att barnet ska gå i skolan enligt 7 kapitlet 2 § skollagen. Vårdnadshavare som tillfälligt önskar att åka utomlands med skolpliktigt barn kan antingen ansöka om ledigt, om ledigheten är kortare, eller ansöka om att barnet ska få fullgöra skolplikten på annat sätt. Vid flytt eller längre vistelse utomlands anmäls detta till bildningsförvaltningen.
Frånvaro
Om ditt barn är sjuk är det alltid du som vårdnadshavare som ska göra sjukanmälan. Sjukanmälan görs via E-tjänster för grundskolan alternativt telefon.
För en elev med oroande frånvaro är det viktigt att tidigt sätta in stöd och åtgärder för att förebygga ytterligare frånvaro. Det är avgörande att skola och hem samverkar. När skolan uppmärksammar en elev som har oroande frånvaro kontaktar mentor hemmet. Om en elev är borta från skolan ofta eller under en längre period, ska rektor utreda orsaken till frånvaron. Detta gäller oavsett om frånvaron är giltig eller ogiltig. Utredningen genomförs i samråd med eleven och vårdnadshavare.
Vid oro kring en elev görs en anmälan till socialtjänsten. Omfattande skolfrånvaro kan vara ett skäl till oro.
Om du som vårdnadshavare känner oro över ditt barns närvaro i skolan, bör du i första hand kontakta ditt barns mentor. Inom Hallsbergs kommun finns också ett skolsocialt team, Fyren, som främst arbetar med skolnärvaro.
Kontaktuppgifter till Fyren
Ansök om ledighet i grundskolan
Skolan är generellt restriktiv med att ge elever ledigt. Om en elev behöver ledigt för enskilda angelägenheter utöver loven och övriga lediga dagar, ska du som vårdnadshavare ansöka om det. Det är viktigt att ledigheten söks i så god tid som möjligt. Det är skolans rektor som beslutar om eleven får vara ledig eller inte. När beslutet ska tas gör rektorn en individuell bedömning.
Om det finns väldigt speciella skäl, så kallat synnerliga skäl, kan en elev få vara ledig en längre tid.
Du ansöker om ledighet för elev i grundskolan med en blankett som lämnas till ditt barns mentor eller klasslärare.
Ansöka om att fullgöra skolplikten på annat sätt
Huvudregeln är att elever ska gå i skola i Sverige. Ibland kan det vara nödvändigt att eleven går i skola utomlands under en tid. Under vissa förutsättningar kan eleven beviljas att få fullgöra skolplikten på annat sätt. Du som vårdnadshavare behöver ansöka om detta minst tre månader innan beräknad skolstart utomlands.
Kraven är höga för att en elev ska beviljas att få fullgöra sin skolplikt på annat sätt än i skola i Sverige. För att Hallsbergs kommun ska bevilja att en elev får fullgöra sin skolplikt på annat sätt krävs tre saker:
1. Skolan i utlandet framstår som ett fullgott alternativ till utbildningen i den svenska grundskolan. Hallsbergs kommun bedömer varje skola individuellt och fattar beslut om skolan är ett fullgott alternativ till utbildningen i den svenska grundskolan utifrån följande punkter:
- Skolan följer den svenska läroplanen (Lgr22) och kursplanerna i svensk grundskola som utgångspunkt i utbildningen
- Det går att få insyn i elevens skolgång utomlands. Att få insyn i elevens skolgång i skolan utomlands innebär att Hallsbergs kommun ska kunna följa upp elevens kunskaper i skolan. Hallsbergs kommun ska också få information om att elevens skola följer en plan för undervisningen samt att eleven är närvarande i undervisningen.
2. Det finns synnerliga skäl för att få ha skolplikt utomlands. Hallsbergs kommun gör alltid en individuell bedömning när det kommer till om det finns synnerliga skäl. Synnerliga skäl innebär att det måste finnas ett mycket starkt skäl till att eleven inte kan stanna i Sverige för att gå i skolan.
3. Exempel på synnerliga skäl är att det är nödvändigt för dig som vårdnadshavare att arbeta utomlands och att barnet måste följa med. Arbetet eller studierna måste vara på uppdrag av din arbetsgivare och du ska kunna styrka detta genom till exempel intyg från arbetsgivaren. Att du själv väljer att arbeta utomlands, till exempel genom distansarbete, ses inte som synnerliga skäl.
Ett medgivande om fullgörande av skolplikt på annat sätt får lämnas för upp till ett år i taget av skolchef. Under dess giltighetstid ska det prövas hur verksamheten utfaller. Medgivandet återkallas om det kan antas att förutsättningarna enligt ovan inte längre finns. Ett beslut om återkallelse av ett medgivande gäller omedelbart, om inget annat beslutas.
Vid ett medgivande om fullgörande av skolplikt på annat sätt upphör hemkommunens ansvar att finansiera elevens utbildning. Eleven blir således utskriven från sin skola, då skolan utomlands blir elevens nya skolplacering.
Anmälan om varaktig vistelse utomlands
Om en familj flyttar utomlands permanent, och därmed inte är folkbokförda i Sverige, upphör skolplikten. Vårdnadshavare ska informera skolan innan familjen flyttar. Skolplikten upphör även i de fall då eleven fortfarande är folkbokförd i Sverige, men där Hallsbergs kommun bedömer att eleven varaktigt vistas utomlands. När skolplikten upphör på grund av varaktig vistelse i utlandet upphör även hemkommunens ansvar för att skolplikten fullgörs samt ansvaret för att finansiera elevens utbildning, skollagen 7 kap 2 §.
Hemkommunen har alltid ett ansvar för att bevaka elevens rätt till utbildning så länge som eleven är folkbokförd i Sverige. Därför behöver Hallsbergs kommun minst en gång per termin få in uppgifter som kan styrka den eventuella fortsatta vistelsen i utlandet. Uppgifterna ska lämnas av vårdnadshavaren.
Som huvudregel är myndigheter skyldiga att underrätta Skatteverket om fel i folkbokföringen.
Anmälan om skolpliktens upphörande på grund av varaktig vistelse utomlands ska göras via blankett minst tre månader innan avresedatum.
Bedömning av skolplikten
Vid bedömning om en bosättning i annat land är varaktig är de faktiska förhållandena avgörande. Det ska handla om en verklig och varaktig bosättning på den utländska orten. För att vistelsen ska anses vara varaktig ska bosättningen i utlandet vara minst 6 månader.
För att Hallsbergs kommun ska kunna pröva om eleven varaktigt vistas utomlands behöver uppgifterna styrkas med intyg eller andra handlingar som bifogas ansökan, såsom:
- Intyg gällande anställning i utlandet för vårdnadshavare
- Bostadskontrakt för boende i utlandet
- Intyg över barnets skolplacering i utlandet
Om Hallsbergs kommun bedömer att eleven har fortsatt skolplikt i Sverige är du som vårdnadshavare skyldig att se till att eleven kommer till skolan och fortsätter sin skolgång här.
Om skolplikten upphör
Vid beslut om att skolplikten upphör kommer eleven inte att behålla sin placering på sin nuvarande skola. Beslut om skolpliktens upphörande på grund av varaktig vistelse utomlands fattas som mest ett år i taget. Ett medgivande kan återkallas om det finns anledning att anta att någon av förutsättningarna ovan förändrats. Ett beslut om återkallelse av medgivande gäller omedelbart, om inget annat beslutas, och eleven har åter skolplikt i svensk skola. Eleven skrivs inte ut innan Hallsbergs kommun säkerställt att det finns en ny skolplacering. Beslut om att skolplikten upphör fattas av skolchef.
När eleven kommer tillbaka
Skolplikten infaller så fort eleven återvänder till Sverige. Vårdnadshavare ska då ansöka om ny skolplacering. Det finns ingen garanti att eleven får en placering på den skolan eller i den grupp eleven tidigare varit placerad i. Elevens kunskaper kommer att bedömas för bestämma vilken årskurs eleven kan börja i efter utlandsvistelsen.
Föreläggande och vite
Om en skolpliktig elev inte fullgör sin skolplikt och detta beror på att vårdnadshavare inte har gjort vad som denne är skyldig att göra, får Hallsbergs kommun förelägga elevens vårdnadshavare att fullgöra sina skyldigheter, enligt skollagen 7 kap. 23 §. Ett föreläggande får förenas med vite.
Ett beslut om föreläggande gäller omedelbart om inget annat beslutats. Ärendet utreds av bildningsförvaltningen och beslutas av skolchef. En bedömning sker av om skolan respektive vårdnadshavare gjort sitt yttersta för att få eleven till skolan samt om skolans insatser varit tillräckliga. Ärendet följs kontinuerligt upp i samverkan med skolan. Om vårdnadshavaren har brustit i sitt ansvar skickas information om skolplikt och att vitesföreläggande kan komma att utfärdas till vårdnadshavare. Om eleven fortfarande inte kommer till skolan efter information om vitesföreläggande till vårdnadshavare, skrivs ett vitesföreläggande som beslutas av bildningsnämndens beredningsutskott.
Uppskjuten skolplikt
Alla barn i Sverige har enligt lag skolplikt från och med höstterminen det år barnet fyller sex år. Om vårdnadshavare vill att sitt barn ska börja skolan ett år senare ansöks detta i samråd med rektor och specialpedagog på förskolan. För att uppskjuten skolstart ska beviljas måste det finnas särskilda skäl.
Tidigare skolstart
Utgångspunkten är att ett barn ska gå i förskoleklass från höstterminen det år barnet fyller 6 år. Ett barn kan tas emot i förskoleklass redan från höstterminen det kalenderår då barnet fyller 5 år. Ansökan görs i samråd med förskolans rektor. Om barnet börjar förskoleklass ett år tidigare, inträder inte skolplikten förrän höstterminen då barnet fyller 6 år.
Kontaktcenter
Kontaktcenter hjälper dig med dina frågor om kommunens verksamheter. Kan vi inte svara på din fråga hjälper vi dig vidare till rätt person.