Artikeln publicerades 11 februari 2019

Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Roger - en av våra snöhjältar

Roger Andersson i sin lastbil

En av den här vinterns hjältar är Roger Andersson, snöröjare i Hallsberg. Liksom sina kollegor i snösvängen har han haft fullt upp. Det har fallit stora mängder snö de senaste veckorna med nollgradigt, för att sedan snabbt växla om till tö och minusgrader så att allt fryser på.

- Jag trivs bra i lastbilen, jag älskar snö och det är kul att köra maskin, säger Roger.

Det har blivit många timmar i snösvängen för de som ska se till att alla andra kan ta sig fram den här vintern. Snöröjarna och plogarna har nätt och jämnt hunnit klart innan det är dags igen. Snö har det kommit i massor.

- Sammanlagt har vi cirka 10 mil vägar att sköta, gång- och cykelbanor samt vägar och gator i Hallsbergs tätort. Huvudvägnätet ska vara körbart oavsett väder. Och det klarar vi. Vi är bra på att röja snö, säger Niklas Hasselwander, teknisk chef i Hallsbergs kommun.

- Varje dag och natt kollar vi temperaturerna på vägarna. Det gäller att hela tiden ligga ett par steg före. När det talas om mer snöfall så jobbar vi hårt för att frakta bort vallar och drivor så att det inte ska packas på med för mycket snö. Till slut blir det svårt att alls flytta den, förklarar Hans Berglund, enhetschef på gata och park i Hallsbergs kommun.

I kommunens maskinpark finns bland annat två lastbilar, tre traktorer, en snöfräs som kan spruta upp snön på flakvagnar och flera mindre fordon för att ploga snö.

Fordon med förare som snöröjer

Gott samarbete. Ingemar Hjort och Peter Århammar fraktar bort ännu ett lass snö från Östra Storgatan i Hallsberg.

Ingemar Hjort är en av de som denna dag kör traktor med släpkärra. Han och kollegan Peter Århammar hjälps åt att frakta bort snö från Östra Storgatan, mellan parkerade bilar. På några minuter är flaket fyllt och Ingemar kör bort ännu ett lass snö till kommunens snötipp i Hässleberg.

På vägen tillbaka, på Samzeliiviaduktens krön, möter Ingemar en skolklass. De vinkar och ler glatt till honom i traktorn.

- Det är roligt att få uppskattning, säger Ingemar. Då orkar man köra ett tag till!

Fordon och stor snöhög

På snötippen i Hässleberg packas snön för att göra plats för ännu mer snö.

Tack till alla er som gör vår vintervardag lite enklare: Ni gör ett fantastiskt jobb!
Och tack alla Hallsbergsbor för ert tålamod under denna omväxlande vinter!