Artikeln publicerades 27 september 2022

Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Internationella matsvinnsdagen på torsdag den 29 september

Torsdag den 29 september är det internationella matsvinnsdagen. Det här uppmärksammas i hela världen, och självklart även i Hallsberg. I samband med den här dagen tar vi tillfället i akt att lyfta den problematik som finns i dagens samhälle när det kommer till att slänga mat. Ett problem som belastar både miljö och ekonomi.

För att uppmärksamma den här viktiga dagen kommer vi på måltidsavdelningen i Hallsbergs kommun att ställa undan den gröna säcken där matresterna brukar slängas i just den här dagen.

Vi tänker att vi ska äta upp den mat vi tar på tallriken. Om vi hjälps åt, så kommer vi att fixa det här jättebra,

säger Carita Prim, kostchef i Hallsbergs kommun.

Dagen till ära har vi valt att servera en riktig svensk klassiker – Ärtsoppa med pannkaka och sylt, klimatvänligt och gott. En favorit som går hem hos de flesta. Självklart kommer det även finnas alternativ för de som önskar,

säger Christian Björk som är koststrateg i Hallsbergs kommun.

Arbetet med matsvinn i Hallsbergs kommun

I Hallsbergs kommun arbetar vi med matsvinn på olika sätt. Läs mer om vad matsvinn är och hur vi arbetar med det Länk till annan webbplats..

Om internationella matsvinnsdagen

Internationella matsvinnsdagen är instiftad av FN och infaller den 29 september varje år. I år handlar Livsmedelsverkets kommunikation om "matsvinnsberget" som visar hur mycket mat som slängs i onödan.

Det här är tredje gången matsvinnsdagen går av stapeln. Den uppmärksammas världen över, även i Sverige. Inom regeringsuppdraget för minskat matsvinn arbetar Livsmedelsverket tillsammans med Naturvårdsverket och Jordbruksverket med aktiviteter i samband med matsvinnsdagen.

Läs om internationella matsvinnsdagen (livsmedelsverket.se) Länk till annan webbplats.

Se fakta om matsvinn (livsmedelsverket.se) Länk till annan webbplats.

Läs om matsvinn i offentliga kök (livsmedelsverket.se) Länk till annan webbplats.