Artikeln publicerades 24 september 2025
Internationella Matsvinnsdagen den 29 september
Måndag den 29 september är det Internationella Matsvinnsdagen. En dag instiftad av FN för att uppmärksamma hur viktigt det är att minska matsvinnet – både för miljön och plånboken.
Vad är matsvinn?
Matsvinn är mat som går bra att äta men av olika anledningar inte äts eller dricks upp. Den största delen av matsvinnet uppstår i hushållen, men mat slängs i onödan i hela livsmedelskedjan av många olika skäl. Det behövs också en mängd åtgärder för att komma åt problemet. Här är det viktigt att alla bidrar.
Matsvinnsdagen i Hallsbergs kommun
I samband med dagen startar vi höstens matsvinnsmätning i våra verksamheter. Under vecka 40 och 41 kommer vi att mäta hur mycket mat som slängs, för att bli mer medvetna om svinnet och hitta smarta sätt att minska det tillsammans.
Tips för att minska matsvinn hemma
- Planera inköpen - Gå igenom kylskåp och skafferi innan du handlar för att se vad du redan har.
- Använd dina sinnen - Lita på att mat som passerat bäst före-datumet kan vara fullt ätbar. Lita på dina sinnen – titta, lukta och smaka för att avgöra om maten fortfarande duger.
- Frys in maten - Om du inte hinner äta upp maten i tid, frys in den och förläng hållbarheten.
- Förvara rätt - Lär dig hur du bäst förvarar olika livsmedel för att de ska hålla längre.
Mer om matsvinn på Livsmedelsverkets webbplats. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.