Artikeln publicerades 6 september 2024

Insats mot matsvinn i kommunens skolor

Vi tar bort den gröna påsen en dag per vecka, när en populär rätt serveras.

Som ett led i att skapa en god, jämlik och hållbar måltidssituation för våra barn och elever i Hallsbergs kommun har bildningsförvaltningen och måltidsavdelningen ett nära samarbete.

En viktig del i samarbetet är de måltidsråd som genomförs regelbundet i våra verksamheter. Där får elever och personal från både skola och måltidsavdelningen möjlighet att lyfta aktuella frågor, önskemål och diskutera sådant som rör skollunchen och hela måltidssituationen.

Bland annat görs en måltidsenkät en gång per år, som sedan presenteras för personal och elever. Enkäten ger oss viktigt information som vi tar med oss i arbetet framåt.

En av de utmaningar vi står inför är att minska klimatpåverkan i skolan, bland annat genom att minska matsvinnet. Att slänga mat som går att äta är både dyrt och dåligt för miljön. Genom att inte slänga mat i onödan kan vi alla vara med att påverka klimatet i rätt riktning och inte slösa med viktiga resurser.

Som ett led i detta arbete kommer vi under höstterminen 2024 att ta bort den gröna säcken (för matrester) en dag i veckan när det serveras populära rätter på våra grundskolor. Detta har tidigare provats på några skolor i kommunen med ett gott resultat - mindre mat slängs dessa dagar.

En vanlig uppfattning är att maten som slängs är av sämre kvalitet och sådant som eleverna inte tycker om. Det stämmer inte. Det slängs mest mat de dagar som populära rätter serveras. Eleverna tar då mer mat än de sedan orkar äta upp och matsvinnet ökar.

För att lyckas med målet att minska matsvinnet krävs det alla är med och bidrar, både elever och personal. Genom att prata om hur alla kan bidra och genom att ta bort den gröna säcken kan vi öka medvetenheten hos elever att ta den mängd mat de orkar äta upp.

Alla elever ska självklart få äta sig mätta. Vi uppmanar alla att hellre ta mat en andra gång i stället för att fylla tallriken med för mycket mat från början. Vi ser gärna att ni vårdnadshavare också pratar med era barn om skollunchen och vad de själva kan göra för att vara med och bidra till ett minskat matsvinn.

Är vi fler kan vi göra mer!

Mer om matsvinn

Så jobbar kommunen

Mer om hur kommunen arbetar med matsvinn.

Kommunens kostpolicy Pdf, 139.8 kB.

FN:s globala mål – Agenda 2030.

I de globala målen för hållbar utveckling är målet att halvera matsvinnet till 2030. Det handlar om hållbar konsumtion och produktion.

Vårt arbete med Agenda 2030 och de globala målen, information på Svenska FN‑förbundets webbplats. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.