Artikeln publicerades 21 maj 2021

Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Har du sett sommarräven?

Under sommartid kan sommarräven titta fram. Sommarräven kan både se annorlunda ut och bete sig på ett annat sätt än vad vi är vana vid.

Vad beror detta på? Jo, under sommaren har rävhonan diande ungar. Ungar som diar är beroende av sin mamma för att få mat. Sommartid är rävhonan ute och letar mat till sina ungar och det är därför större chans att du ser henne. I samband med att rävhonan letar mat kan hon bete sig underligt. Hon är så fokuserad på att hitta mat att rädslan för omgivningen blir mindre.

Sommarräven är mager

Att ha rävungar kräver mycket energi av honan och det kan påverka hur hon ser ut. Sommarräven är ofta mager och har tunn och spräcklig päls. Till exempel kan svansen se väldigt tunn ut. Det behöver inte betyda att räven har skabb, utan kan istället vara ett tecken på att tiken ser efter sina ungar.

Vad skiljer sommarräven från en räv med skabb?

En räv som drabbats av skabb känns igen på att den har fläckar på kroppen som saknar päls. Svansen har tunn päls och fläckar där skinnet syns. En räv med skabb kliar sig mycket. Om du tror att du sett en räv med skabb, hör av dig till Hallsbergs kommun.

Mata inte räven

Eftersom sommarräven är i stort behov av föda kommer den ta sig dit den vet att maten finns. Matrester, sopor på marken och överfulla soptunnor ska därför undvikas. Matar du fåglarna så placera fågelmaten högt upp, så att den bara är tillgänglig för fåglarna.