Artikeln publicerades 5 juni 2020

Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Har du sett sommarräven?

Under sommartid kan sommarräven titta fram. Sommarräven kan både se annorlunda ut och bete sig annorlunda mot vad vi är vana vid.

Anledningen till detta är att rävhonan har diande ungar under sommaren. Diande ungar är beroende av sin mamma för att få mat. Därför är det större chans att du ser rävhonan under sommartid, då hon är ute och letar mat till sina ungar. Tiken kan bete sig underligt i samband med detta, hon är fokuserad på att hitta mat så rädslan för omgivningen blir mindre.

Sommarräven är mager

Att ha rävungar tar mycket energi av honan och det kan även påverka hur hon ser ut. Den så kallade sommarräven är ofta mager, och har tunn och spräcklig päls. Ett exempel kan vara att svansen på honan ser väldigt tunn ut. Detta behöver inte nödvändigtvis betyda att räven har skabb utan det kan vara tecken på att tiken tar hand om sina ungar.

Vad skiljer sommarräven från en räv med skabb?

En räv som drabbats av skabb kännetecknas av fläckar på kroppen som saknar päls. Svansen har i det fallet inte bara tunn päls utan har även fläckar där skinnet syns. En räv med skabb kliar sig mycket. Om du misstänker att du har sett en räv som drabbats av skabb, hör av dig till Hallsbergs kommun på 0582-68 50 00.

Mata inte räven

Eftersom räven är i stort behov av föda kommer den ta sig dit den vet att maten finns. Matrester, sopor på marken och överfulla soptunnor ska därför undvikas. Matar du fåglarna bör fågelmaten vara placerad högt upp, så den endast är tillgänglig för fåglarna.

För mer information, kontakta

Kontaktcenter Hallsbergs kommun
Telefon: 0582-68 50 00