Artikeln publicerades 23 maj 2022
Får vi lov att presentera: bibliotekarierna Katarina Hyttnäs och Jenny Samuelsson!
Nu fortsätter vi med att ni får lära känna oss som arbetar på Hallsbergs kommun. Denna gång får ni träffa två av kommunens bibliotekarier, Jenny Samuelsson och Katarina Hyttnäs.
Arbetet som bibliotekarie
Jenny Samuelsson och Katarina Hyttnäs arbetar som bibliotekarier i Hallsbergs kommun. Som bibliotekarie hör man till kulturavdelningen som är en del av bildningsförvaltningen.
Katarina och Jenny är båda examinerade inom biblioteks- och informationsvetenskap. Katarina har snart jobbat i 25 år på Hallsbergs bibliotek, Jenny är helt nyanställd. Yrket som bibliotekarie är dock inte nytt för Jenny då hon tidigare arbetat i annan kommun i cirka 20 år.
Som bibliotekarie får man följa samhällsutvecklingen och vara med och utveckla biblioteket efter dagens behov och efterfrågan, vilket de båda tycker är roligt. Till exempel tar Katarina och Jenny upp den stora utveckling som skett med internet och mobiltelefoner.
Det mest moderna en bibliotekarie gjorde när jag började arbeta på Hallsbergs bibliotek för 25 år sedan var att faxa, skrattar Katarina.
Foto: Jenny och Katarina som arbetar på Hallsbergs bibliotek.
Som unga älskade Katarina och Jenny att läsa. Att få vara till nytta och få hjälpa medborgare var en av de stora drivkrafterna till att de ville bli bibliotekarier.
Jag tror på litteraturens kraft, berättar Katarina.
Jenny berättar att hon var en bokmal som ung och ville arbeta med service och att göra skillnad.
Jag ville till exempel hjälpa barn att börja läsa, hjälpa äldre att lära sig förstå datorer eller underlätta för de som lever i digitalt utanförskap.
Nu arbetar Jenny och Katarina gentemot vuxna med läsfrämjande. Men tidigare har de båda arbetat mot barn, vilket de tyckte var väldigt kul.
Allt de gör syftar till att alla invånare i Hallsberg ska ha möjlighet att läsa eller lyssna på den bok de vill.
Katarina och Jenny tipsar!
Biblioteket har många bra tjänster bibliotekarierna vill tipsa om:
Biblio: En app där du kan, bara genom att registrera ett lånekort, lyssna gratis på ljudböcker. Du kan låna max 4 e-böcker och e-ljudböcker per 28 dagar.
Cineasterna: En app där du kan, bara genom att registrera ett lånekort, streama gratis film. Du kan låna 6 stycken strömmande filmer per kalendermånad.
Boken kommer: “Boken kommer” är en tjänst som är en kostnadsfri service för dig som på grund av långvarig sjukdom, rörelsehinder eller funktionsnedsättning inte själv kan komma till biblioteket.
Författarbesök: Hallsbergs bibliotek tar ofta emot författarbesök. Cirka 2 stycken per termin. Då är ni hjärtligt välkomna!
Sociala medier: Biblioteket har egna sociala medier ni kan håller er uppdaterade på.
Hallsbergs bibliotek på Facebook Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Hallsbergs bibliotek på Instagram Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Kort om Hallsbergs bibliotek
Hallsbergs bibliotek ligger på Västra Storgatan 10. Totalt är det 10 personer som arbetar där. Biblioteksverksamheten finns på två plan och i resterande del av byggnaden arbetar även delar av social- och arbetsmarknadsförvaltningen.
Huset är 52 år gammalt och byggdes för att lyfta fram just biblioteket, då man ville att det skulle ligga mer centralt i Hallsberg än vad det tidigare gjort. Därför heter huset som biblioteket befinner sig i idag Centrumhuset.