Artikeln publicerades 26 april 2019

Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Biltvättarhelg 27-28 april 2019

Biltvättar på gatan eller garageuppfarten förstör vår vattenmiljö. Med Biltvättarhelgen vill vi få fler att tvätta bilen på en biltvätt.

Varje år sker ungefär 20 miljoner biltvättar direkt på gatan. Det innebär att olja, giftiga tungmetaller och asfaltsrester rinner rakt ut i våra vattendrag, sjöar och hav. Ämnen som är skadliga för både människa och miljö, och svåra för naturen att bryta ner.

Det är lätt att tvätta rätt

  1. Tvätta aldrig bilen på gatan. Välj alltid en biltvätt, helst en miljömärkt. Där renas smutsvattnet innan det släpps vidare. Det går lika bra med en automatisk biltvätt som en gör det själv-hall. Använd alltid miljömärkta bilvårdsprodukter. Passa på att tvätta när du tankar eller gör andra ärenden.
  2. Om du inte har tillgång till en biltvätt så är det minst dåliga alternativet att tvätta bilen på en gräs- eller grusplan. Då stannar en del av föroreningarna i det översta jordlagret medan vattnet filtreras innan det når grundvattnet. Markens organismer är tåligare än de som lever i vattnet, och markmiljön kan ofta binda eller bryta ned de föroreningar som spolats av från bilen.

Tack för att du tar hand om vårt viktiga vatten!

Bakom biltvättarhelgen står Svenskt Vatten som är en branschorganisation för VA-organisationerna. Med biltvättarhelgen vill vi uppmuntra fler att tvätta bilen miljövänligt.