Artikeln publicerades 8 mars 2021

Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

100 år med kvinnlig rösträtt – det firar vi i årets sommarutställning!

I år är det hundra år sedan kvinnor för första gången fick rösta till Sveriges riksdag. 100 år av kvinnlig rösträtt är något att glädjas över. Vi är därför stolta över att få presentera årets sommarutställning på Bergöös – Rösträtt för kvinnor.

Utställningen visas på Bergöös 29 juni – 15 augusti, tis-sön, 10-17. I inträdet ingår även Bergöövåningen och vår stora Modelljärnväg. Det finns också möjlighet att slå sig ner i trädgården med en kopp kaffe och godbit eller glass från vårt café.

När jag såg den här utställningen i Umeå förra året, kände jag direkt att den skulle passa som sommarutställning på Bergöös. Den lyfter viktiga historiska händelser på ett lättillgängligt sätt! Bilderna är färgglada och humoristiska och texterna är lätta att ta till sig

säger Ulrika Johansson som är kulturchef i Hallsbergs kommun.

Vi är glada att vi fått möjlighet att visa den här spännande utställningen just i år då vi firar 100 år med kvinnlig rösträtt

säger Siw Lunander som är ordförande i bildningsnämnden.

Om utställningen Rösträtt för kvinnor

I utställningen berättas kvinnors rösträttshistoria med humor och allvar genom Sara Telemans texter och bilder. Sara Teleman är illustratör, författare och professor i illustration på Konstfack som har skrivit och illustrerat boken Rösträtt för kvinnor.

Utställningen har producerats och visats i Norrköping på Arbetets museum i samarbete med Sara Teleman och visades nyligen på Kvinnohistoriska museet i Umeå med en ny gestaltning.

Digital visning – Rösträtt för kvinnor Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Från Kvinnohistoriska museet i Umeå med Sara Teleman.

Kontakt

Siw Lunander, ordförande i bildningsnämnden
Telefon: 0582-68 52 82
E-post: siw.lunander@hallsberg.se

Ulrika Johansson, kulturchef
Telefon: 0582-68 53 37
E-post: ulrika.johansson1@edu.hallsberg.se