Matsvinn

Läs om hur vi arbetar för att mat och måltider i kommunen ska vara hållbara för människor, djur och miljö samt vad vi gör för att minska matsvinnet.

Vad är egentligen matsvinn?

Matsvinn kallas det matavfall som egentligen hade kunnat ätas upp, alltså mat som det inte är något fel på men som slängs för att du till exempel inte orkar äta upp på tallriken eller för att du inte har hunnit äta mat som du har köpt, innan den blir dålig.

I Sverige slänger vi i genomsnitt 19 kg mat, som egentligen hade kunnat ätas upp, per person och år. I skolmatsalar och andra storkök slängs ungefär 35 000 ton mat i onödan varje år.

Vi behöver arbeta tillsammans för att minska svinnet

Mat som slängs kostar inte bara pengar. Det innebär även en påverkan på vår miljö. Genom att minska matsvinnet i skolorna och inom offentlig sektor kan vi bidra med en god påverkan på vår miljö.

Agenda 2030

En av Svenska FN-förbundets fokusfrågor är Agenda 2030 och de globala målen för hållbar utveckling. De globala målen är 17 ambitiösa och universella mål som antogs av världens ledare 2015. Målen ska bidra till socialt, ekonomiskt och miljömässigt hållbar utveckling och vara uppnådda till år 2030 i världens alla länder.

Om Agenda 2030 på FN-förbundets hemsida länk till annan webbplats

Hur mäts matsvinnet i kommunen?

I Hallsbergs kommun genomför vi regelbundet svinnmätningar i våra skolkök. En gång på hösten och en gång på våren. Båda mätningarna utförs under tvåveckorsperioder.

Sedan 2019 mäter vi även svinnet i alla förskolor samt inom äldreomsorgens verksamheter. Under mätningarna noteras

  • antalet matgäster (totalt)
  • mängden serverad mat (kg)
  • tallrikssvinn (kg), serveringssvinn(kg)
  • kökssvinn
  • konsumtionsmätning. Genom att dra bort mängden serverings- och tallrikssvinn från mängden serverad mat, så får vi en siffra på den totala mängden uppäten mat. Delar vi detta på antalet personer som ätit, så får vi en genomsnittlig siffra för den mängd mat som varje matgäst har ätit upp.

Efter insamlad data kan vi få fram ett resultat som talar om hur vi ligger till just dessa veckor.

Vad beror svinnet i skolan på?

Matsvinnet i skolan kan bland annat bero på att:

  • Det är svårt för tillagningskök att veta exakt hur mycket mat som går åt
  • Olika rätter är olika populära
  • Elever eller andra matgäster tar mer mat än de äter upp
  • Det är en stressig miljö och svårt att sitta och äta i lugn och ro
  • Långa köer gör det svårt att ta om mat flera gånger, vilket innebär att elever tar en för stor portion från början
  • Elever eller andra matgäster missbedömer hur hungriga de, är eller hur mycket de orkar äta. Maten som slängs mest är faktiskt, tvärtemot vad de flesta tror, elevernas favoritmaträtter.

Hur hjälps vi åt för att minska matsvinnet?

Vi kan minska matsvinnet om vi hjälps åt. Genom att öka medvetenheten om hur viktigt det är att inte slänga mat i onödan, så kan vi tillsammans bidra till ett minskat matsvinn.

Vad gör vi i kommunen för att minska svinnet?

I Hallsbergs kommun arbetar vi för att få fler att väga sitt matsvinn för att ge en bild av hur det ser ut i våra verksamheter och hitta åtgärder utifrån det. Sedan januari 2020 har måltidsavdelningen ett projekt tillsammans med Johanna Björklund, forskare med fokus på mat och hållbarhetsfrågor på Örebro universitet. 

Målet med projektet är att arbeta med bland annat "mat i lärande" och att anpassa detta till skolan och lärarnas undervisning kopplat till olika ämnen, men också till skolans övergripande mål om lärande för hållbar utveckling med utgångspunkt i Agenda 2030.

Hur arbetar vi med svinn i våra tillagningskök?

I våra tillagningskök arbetar vi aktivt för att matsvinnet inte ska bli för stort. Vi jobbar framför allt med att planera våra matsedlar utifrån flera olika aspekter, samt med rutiner för att veta hur mycket mat som kommer att gå åt. Vi lagar mat i flera omgångar och sparar rester i den mån det går.

Vi arbetar också med ”kökets val” som ger våra kök möjlighet att vara kreativa med det som redan finns, istället för att köpa in nytt när det inte behövs.

Vad kan du göra?

Du som är elev

  • Tänk på att ta lagom mycket mat. Om du fortfarande är hungrig när du har ätit upp din första portion är du välkommen att hämta mer. Vi ser att många tar för mycket mat när deras favoritmaträtt serveras, eller när de är stressade. Då slängs tyvärr också mycket mer av maten i onödan.
  • Ät gärna i skolrestaurangen då du har din lunchrast. Om flera elever går dit en annan tid än planerat är det svårt för köket att planera matlagningen och serveringen. Dessutom kan det bli ännu längre köer samt en stressigare miljö.
  • Försök hjälpas åt med att skapa en lugn miljö i skolrestaurangen. Håll en låg ljudnivå. Vänta gärna på varandra när ni äter så att alla känner att de hinner äta klart. Tidspress, stress och en orolig miljö i skolrestaurangen gör att mer mat slängs.

Du som är vårdnadshavare

  • Du kan hjälpa till genom att meddela förskolan/skolan när ditt barn är frånvarande/sjukt och borta från skolan. Det bidrar till att vi slipper kasta mat i onödan.
  • Meddela i god tid när ditt barn ska vara ledig en längre period, till exempel under lov, så att vi kan planera inköp och matlagning.

Du som är lärare

  • Om klassen ska på utflykt, skolresa eller dylikt. Kom ihåg att avbeställa maten från köket. Annars lagar vi stora mängder mat helt i onödan som vi sedan får slänga.
  • Hjälp till att skapa en lugn stämning i skolrestaurangen. Enligt studier kan man se att elever som äter i en stressig miljö slänger mer mat jämfört med om de äter i en lugn miljö.
  • Lär eleverna att lägga upp en lagom portion på tallriken. Uppmuntra eleverna att ta om av maten istället för att slänga en del av en för stor portion.
  • Ta upp mat och matproduktionens klimatpåverkan i undervisningen. Ett sätt att belysa detta är att räkna på svinn i matten, prata om det på SO eller i hemkunskapen.

Här kan du läsa mer

Kontakta koststrategen

Nina Ekelöf
Telefon: 0582-68 51 34
E-post: nina.ekelof@hallsberg.se

Kontaktcenter

Kontaktcenter hjälper dig med dina frågor om kommunens verksamheter. Kan vi inte svara på din fråga hjälper vi dig vidare till rätt person.