Måltider i äldreomsorgen

Läs om hur måltidsavdelningen arbetar med maten som serveras i äldreomsorgen.

Mat är glädje, inspiration och njutning. Goda måltider, nyttig mat och möjlighet att påverka måltidsupplevelsen tror vi är viktigt för att främja goda matvanor.

När vi lagar mat till äldreomsorgen i Hallsbergs kommun anpassas måltiden till de äldres behov. För att må bra behöver man äta tillräckligt mycket av väl sammansatta måltider som bidrar till att individen får den näring och konsistens den behöver. Maten ska vara god, bidra till matglädje och främja hälsan.

Alla måltider inom Hallsbergs kommun är tillagade lokalt i våra kök i Hallsberg. Vi jobbar aktivt med att förbättra maten i våra verksamheter för att bidra till god hälsa och en mer hållbar kommun.

Rekommendationer för äldre

Bra val av fetter
Välj mjukt bordsmargarin på smörgåsen samt flytande margarin och olja till matlagning och bakning.
Bra val av mejeriprodukter
D-vitaminberikad mjölk.
Bra val av frukost och mellanmål
Frukosten är dagens första huvudmål som bör ge en fjärdedel av dagens energi och näringsbehov. Ett bra mellanmål ger påfyllning av energi och näringsämnen mellan måltiderna. För dig som är äldre och har nedsatt aptit är det extra viktigt med flera energirika mellanmål.

Livsmedelsverkets broschyr Bra måltider i äldreomsorgenlänk till annan webbplats

Kontakta måltidsenheten

Carita Prim, kostchef
Telefon: 0582-68 50 71
E-post: carita.prim@hallsberg.se

Nina Ekelöf, koststrateg
Telefon: 0582-68 51 34
E-post: nina.ekelof@hallsberg.se

Kontaktcenter

Kontaktcenter hjälper dig med dina frågor om kommunens verksamheter. Kan vi inte svara på din fråga hjälper vi dig vidare till rätt person.