Förskoleklass - undervisning och lärande
Läs om förskoleklassens syfte, undervisningen och utvecklingssamtal.
I läroplanen står det att undervisningen i förskoleklassen ska ge eleverna förutsättningar att utvecklas i riktning mot de kunskapskrav som senare kommer att ställas i den aktuella obligatoriska skolformen.
Läroplanens avsnitt om förskoleklassen
Det är viktigt att utbildningen struktureras så att eleverna har tillräckliga möjligheter till vila och lek, utifrån deras ålder och utvecklingsbehov. Barnets bästa ska alltid vara utgångspunkten när verksamheten i förskoleklass organiseras.
Om förskoleklassen i skollagens 9 kapitel
Förskoleklassen är obligatorisk
Förskoleklassen är obligatorisk. Det innebär att barn har skolplikt från höstterminen det år de fyller sex år. Elever i förskoleklass har rätt till minst 525 undervisningstimmar per läsår. Den obligatoriska verksamheten får omfatta högst 190 dagar per läsår och sex timmar per dag. Det finns ingen regel som säger hur många dagar i veckan en elev ska gå i förskoleklass.
Utvecklingssamtal
Enligt skollagen ska det hållas utvecklingssamtal i förskoleklassen varje år. Inför det krävs dokumentation av det enskilda barnets lärande och utveckling. Däremot får inte lärarna i förskoleklassen skriva individuella utvecklingsplaner eller omdömen.