Artikeln publicerades 17 juni 2021

Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Välkommen att boka tid för pressvisning av årets sommarutställning om kvinnors rösträtt!

Pressinbjudan: 2021-06-17.
Enligt tradition bjuder Hallsbergs kommun in till den årliga sommarutställningen på Bergöös i Hallsberg. I år har vi valt att visa utställningen Rösträtt för kvinnor som kommer att vara öppen för allmänheten mellan den 29 juni - 15 augusti. Innan dess vill vi bjuda in media för en förhandsvisning.

I år är det 100 år sedan kvinnor i Sverige fick rösta för första gången och vi är därför mycket stolta över att presentera årets sommarutställning Rösträtt för kvinnor. Utställningen producerades och visades i Norrköping 2018 och har även visats i Umeå.

I sommar är det Hallsbergs kommuns tur att visa den i konsthallen på Bergöös. Utställningen kommer att vara öppen för allmänheten mellan den 29 juni – 15 augusti, tisdag - söndag klockan 10.00 – 17.00. I inträdet ingår även Bergöövåningen och vår stora Modelljärnväg. Det finns också möjlighet att slå sig ner i trädgården med en kopp café och godbit, eller glass från vårt café.

Förhandsvisning för media

Media bjuds in till förhandsvisning mellan 21 – 24 juni. Tid för det bokar ni via kulturchefen eller kultursekreteraren i kommunen.

Ulrika Johansson Kulturchef
Telefon: 0582-68 53 37
E-post: ulrika.johansson1@edu.hallsberg.se

Sara Rothstrand, Kultursekreterare
Telefon: 0582-68 53 35
E-post: sara.rothstrand@hallsberg.se

Om utställningen på Bergöös

Konstnären bakom utställningen heter Sara Teleman och hon bjuder på färgglada, humoristiska bilder och texter från en viktig tid i den svenska historien. Bilderna är ifrågasättande och enkelt förklarande. Väldigt lättillgänglig och informativ och rolig att se på.

En våning ovanför konsthallen ligger Bergöövåningen med konst av både Carl och Karin Larsson i 1800-tals miljöer. Carl har smyckat våningen med väggmålningar i den stora festsalen men här finns också originalkonst av Karin Larsson.

För den som är intresserad av Hallsberg som knutpunkt för tåg kan ett besök i magasinet bredvid konsthallen locka. Där finns en stor modelljärnväg över Hallsbergs bangård som passar både barn och vuxna.

Utställningen Rösträtt för kvinnor är producerad av Arbetets museum i samarbete med Sara Teleman och baseras på boken med samma namn. Utställningens gestaltning är producerad av Kvinnohistoriskt museum i samarbete med Sara Teleman.