Artikeln publicerades 27 maj 2020

Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Förhandstitt på utställningen om Astrid Lindgren - #ingenlitenlort

Onsdag den 24 juni invigs vandringsutställningen #ingenlitenlort i Bergööhuset i Hallsberg. Utställningen är producerad av Astrid Lindgrens Näs och handlar om Astrid Lindgren som opinionsbildare med fokus på vikten av att våga göra sin röst hörd. Nu ger kulturavdelningen i Hallsbergs kommun möjlighet till en förhandstitt.

Varje år anordnar Bildningsförvaltningen i Hallsbergs kommun en sommarutställning i Bergööhuset. Föregående års utställning ”Tocken Carl” blev en succé. Det följer vi upp i år med en vandringsutställning som tar avstamp i Astrid Lindgrens engagemang och opinionsbildande arbete. Astrid Lindgren (1907–2002) är en förebild för miljoner människor över hela världen, inte bara som författare utan även som samhällskritiker och debattör. Utställningen går under namnet #ingenlitenlort, en utställning om vikten av att våga göra sin röst hörd.

- Att som kulturchef få möjlighet att visa utställningen #ingenlitenlort för länets invånare känns väldigt roligt. Här kommer vi kunna följa upp förra årets succé på ett bra sätt genom en utställning som belyser flera aktuella områden. Samtidigt får besökarna möjlighet att lära känna flera sidor av Astrid Lindgren, en av våra mest folkkära författare, säger Ulrika Johansson, kulturchef i Hallsbergs kommun.

- Utställningen #ingenlitenlort är ett perfekt utflyktsmål i sommar, och den passar lika bra för barn som för vuxna. Vi följer de rekommendationer Folkhälsomyndigheten har gått ut med, av omtanke om både personal och besökare, och anpassar utställningen efter den rådande situationen, säger Ulrika Johansson.

Media hälsas välkomna på förhandstitt

Boka tid: Ring 0582-68 53 35 eller skicka e-post: sara.rothstrand@hallsberg.se
Plats: Östra Storgatan 5 i Hallsberg

Om utställningen

Årets sommarutställning i Bergööhuset i Hallsberg pågår under sommaren 2020, mellan den 25 juni och 9 augusti med invigning den 24 juni. I entrén till utställningen ingår också Bergöövåningen och modelljärnvägen.

Utställningen handlar om Astrid Lindgren som opinionsbildare där det centrala är att skapa utrymme för att diskutera och interagera kring att våga göra sin röst hörd. Viktigt för stora som små samhällsmedborgare. Utställningen är uppdelad i fyra avdelningar: En introduktion, barns rättigheter, djur, natur och miljö samt fred, demokrati och jämlikhet. Vi kommer få ta del av allt från brev, inlägg och citat till barnkonventionens artiklar, men också filmer, interaktiva delar, ljud och bilder.

Utställningen är producerad av Astrid Lindgrens Näs på uppdrag av Insamlingsstiftelsen för bevarandet av Astrid Lindgrens gärning. Huvudfinansiär är Svenska Postkodstiftelsen. Producent är Annmari Kastrup, Actit Kommunikation.

Kontakt för mer information

Ulrika Johansson, kulturchef
Telefon: 073-156 59 22
E-post: ulrika.johansson1@edu.hallsberg.se