Artikeln publicerades 14 februari 2020

Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Årets sommarutställning är beslutad – vandringsutställningen #ingenlitenlort kommer till Hallsberg

Nu är årets sommarutställning beslutad i Hallsbergs kommun - vandringsutställningen #ingenlitenlort producerad av Astrid Lindgren Näs kommer till Bergööhuset i Hallsberg. En utställning om Astrid Lindgren som opinionsbildare med fokus på vikten av att våga göra sin röst hörd.

Varje år anordnar Bildningsförvaltningen i Hallsbergs kommun en sommarutställning i Bergööhuset. Föregående års utställning ”Tocken Carl” blev en succé. Det vill vi följa upp med en vandringsutställning som tar avstamp i Astrid Lindgrens engagemang och opinionsbildande arbete. Astrid Lindgren (1907–2002) är en förebild för miljoner människor över hela världen, inte bara som författare utan även som samhällskritiker och debattör. Utställningen går under namnet #ingenlitenlort, en utställning om vikten av att våga göra sin röst hörd.

- Jag ser fram emot och är väldigt glad över att vi lyckades få utställningen om Astrid Lindgren till Hallsberg. Den här utställningen tror jag kommer vara otroligt givande. Och jag tror att den kommer locka såväl kommuninvånare som besökare från övriga delar av länet, säger Siw Lunander som är ordförande i bildningsnämnden i Hallsbergs kommun.

- Att som ny kulturchef få möjligheten att visa utställningen #ingenlitenlort för invånarna i Hallsbergs kommun känns väldigt roligt. Här kommer vi kunna följa upp förra årets succé på ett bra sätt genom en utställning som belyser flera aktuella områden. Samtidigt får kommuninvånarna möjligheten att lära känna flera sidor av Astrid Lindgren, en av våra mest folkkära författare, säger Ulrika Johansson som är kulturchef i Hallsbergs kommun.

Om utställningen

Årets sommarutställning i Bergööhuset i Hallsberg pågår under sommaren 2020, mellan den 25 juni och 9 augusti med invigning den 24 juni. I entrén till utställningen ingår också Bergöövåningen och modelljärnvägen.

Utställningen handlar om Astrid Lindgren som opinionsbildare där det centrala är att skapa utrymme för att diskutera och interagera kring att våga göra sin röst hörd. Viktigt för stora som små samhällsmedborgare. Utställningen är uppdelad i fyra avdelningar: En introduktion, barns rättigheter, djur, natur och miljö samt fred, demokrati och jämlikhet. Vi kommer få ta del av allt från brev, inlägg och citat till barnkonventionens artiklar, men också filmer, interaktiva delar, ljud och bilder.

Utställningen är producerad av Astrid Lindgrens Näs på uppdrag av Insamlingsstiftelsen för bevarandet av Astrid Lindgrens gärning. Huvudfinansiär är Svenska Postkodstiftelsen. Producent är Annmari Kastrup, Actit Kommunikation.

Kontakt

Siw Lunander, ordförande i bildningsnämnden
Telefon: 0582-68 52 82
E-post: siw.lunander@hallsberg.se

Ulrika Johansson, kulturchef
Telefon: 073-156 59 22
E-post: ulrika.johansson1@edu.hallsberg.se