Kulturskolans kurser

Se kulturskolans kurser inom musik, dans, teater och bild.

Bild

Från årskurs 2.

På bildkursen får du prova på olika tekniker, material och sätt att uttrycka dig genom bild. Vi kommer bland annat arbeta med

  • teckning
  • akvarell
  • akryl
  • kollage
  • olika blandtekniker.

Du får även prova på att uttrycka dig genom olika konststilar, till exempel att måla abstrakta bilder mot föreställande. Med andra ord: att måla bilder i bara färger och mönster eller måla bilder där motivet är tydligt, till exempel ett porträtt.

I slutet av kursen kommer vi göra en utställning och bjuda in till vernissage. Något som hör till en konstnärs arbete.

Bildkurserna hålls på Kulturrummet Aniara, Västra Storgatan 11 i Hallsberg.

Teater

Från årskurs 2.

På teaterlektionerna får du prova på att gestalta roller i pjäser och övningar. På ett lekfullt sätt arbetar vi med kropp och röst för att öva upp vår uttrycksförmåga.

Varje år finns möjlighet till publikmöten och uppspel i form av föreställningar eller arbetsredovisningar.

Solosång

Från årskurs 4.

Här får du möjlighet att utveckla både din sångröst och ditt musikaliska uttryck. Vi jobbar med teknik för att få en bra andning och kontroll av rösten och provar på musik från olika genrer. Du kommer också få möjlighet att sjunga inför publik i olika konsertsammanhang.

Tillsammans utvecklar vi din röst och ger dig ett verktyg för framtiden.

Körsång

Körsång stärker gemenskapen, tränar förmågan att lyssna på andra och framför allt har vi fokus på sångglädjen. Tillsammans i gruppen lär vi känna våra röster. Vi sjunger låtar i olika genrer och anpassar innehållet efter eleverna i gruppen. Alla körer har möjlighet att vara med och uppträda inför publik varje termin.

På Kulturskolan finns möjlighet att sjunga i kör från åk 1 på lågstadiet och fram till 3:an på gymnasiet.

Cello eller Fiol

Från årskurs 2.

Inom gruppen stråkinstrument kan du välja mellan att spela cello eller fiol.

Just nu kan vi tyvärr inte ta emot nya elever på cello.

Här ges möjlighet att utveckla melodispel, dels genom gehörsspel, dels notkunskap. Du kommer att få möjlighet att spela olika genrer, spela tillsammans med andra och spela vid olika konsertsammanhang. Tillsammans utvecklar vi ditt musikaliska uttryck inför framtiden.

När man spelar stråkinstrument får man en enskild lektion i veckan. Efter något eller några år finns även möjlighet att spela tillsammans med andra i en grupp.

Att spela i grupp förstärker spelglädjen. Du lär känna elever från hela kommunen och ni deltar i olika projekt tillsammans.

Piano

Från årskurs 2.

Att lära sig spela piano är en härlig utmaning. Det innebär bland annat att du som nybörjare får lära dig att

  • hitta bland tangenterna och veta hur du ska använda dina fingrar
  • läsa noter
  • spela brukspiano (melodispel med ackord).

Som pianoelev har du möjlighet att spela enskilt eller tillsammans med andra i grupp eller med någon ensemble på Kulturskolan. Att spela tillsammans med andra är både utvecklande musikaliskt och socialt.

När man spelar piano på Kulturskolan är det en fördel att ha ett piano eller keyboard hemma. Då kan du öva mellan lektionstillfällena. Din musiklärare ger dig gärna råd om du ska köpa ett instrument.

Trummor

Från årskurs 3

På trumset lär du dig spela olika stilar och genrer som rock, jazz, latin med mera.

Vi går igenom hur du kan utveckla din koordination och motorik. Du kommer att få lära dig noter och gehörspel.

Gitarr

Från årskurs 4.

Du får lära dig noter, tabulatur och ackordspel. Du får prova att spela olika genrer som visa, pop, rock, jazz och klassisk gitarr. Det finns möjlighet att vara med på konserter, både som solist och att kompa till exempel sångelever. Du kan också få spela i grupp.

Elgitarr

Från årskurs 4.

Du får lära dig noter, tabulatur och ackordspel, komp och soloteknik. Du får prova att spela olika genrer och stilar. Vi studerar gitarrhjältarna och deras teknik. Det finns möjlighet att spela i rockgrupp och medverka på rockkonserter.

Elbas

Från årskurs 4.

Du studerar genrer och komptekniker, plektrum, slap och fingerteknik. Du kan få spela i grupp och att medverka på konserter.

Saxofon

Från årskurs 3.

Saxofon är ett träblåsinstrument med ett unikt sound. Du lär dig att spela melodier både efter noter och gehör.

Du har möjlighet att spela enskilt och i grupp. Vi spelar musik från olika genrer.

Tvärflöjt

Från årskurs 2.

När du börjar spela tvärflöjt övar vi på att få ett fint ljud i flöjten. Vi övar också på att ta de olika greppen så att du kan spela låtar. Vi spelar mycket på gehör i början, lyssna, härma och lära sig låtarna utantill. Sen börjar vi ganska direkt också med notläsning, så att vi efter det första spelåret kan grunden i notläsning.

Vi träffas en gång i veckan, antingen enskilt eller i små grupper. Några gånger per termin ses vi i större grupp. Efter några år finns det möjlighet att spela i grupper med andra instrument.

Fördjupningslinjen Musik

Fördjupningslinjen på Kulturskolan är till för dig som vill ta musiken till en högre nivå. Till exempel om du vill söka till en folkhögskola eller vill fördjupa dig i ditt musikintresse.

Fördjupningslinjen är öppen för elever från årskurs 8. Du kan alltså göra din ansökan på vårterminen i årskurs 7. Du kan söka även om du inte går på Kulturskolan. Du bör ha goda förkunskaper på ditt huvudinstrument.

40 minuter huvudinstrument i veckan

Du och läraren gör upp en plan för din enskilda undervisning. Planen utgår ifrån dina önskemål och vad du vill få ut av undervisningen. Du kan till exempel fördjupa dig i en specifik genre eller förbereda dig för intagningsprov på högre utbildning.

20 minuter biinstrument i veckan

Du får lära dig ett till instrument eller sång. Din lärare hjälper dig att välja ett instrument utifrån dina behov. Om du spelar ett melodiinstrument kan det vara bra att välja ett ackordinstrument som piano eller gitarr. Du behöver inga förkunskaper i biinstrumentet.

Gemensam tid

Denna tid utformas utifrån er som går på linjen. Ni kan lära er notkunskap, ackordlära eller gehörsträning. Vi kan

  • öva på samspel och kommunikation i en grupp
  • spela upp för varandra
  • träna scennärvaro
  • ha diskussioner om framförande och uttryck
  • utforma en konsert eller miniturné
  • åka på studiebesök på en konsert eller folkhögskola.

Ansökan och terminsavgift

Terminsavgiften är 1100 kr.

Audition till fördjupningslinjen sker under våren. Mer information får du från din kulturskolelärare.
Du anmäler dig genom e-post till kulturskolan@edu.hallsberg.se. Du ska skriva ditt namn, personnummer, huvudinstrument och önskat biinstrument.

När du anmält dig hör vi av oss och berättar vad du behöver förbereda till din audition. Går du på Kulturskolan hjälper din lärare dig med förberedelser för antagningsprovet. Går du inte på Kulturskolan får du gärna höra av dig till oss så hjälper vi dig med förberedelserna.

Dans

Dans kan du söka från att du är 4 år.

Om danskursen

Att dansa är utvecklande för både kropp och själ. Under danslektionerna kommer du ges möjlighet att testa flera olika dansstilar, bland annat jazz, jazzfunk och showdans.

Förutom olika koreografier och danser får du träna på musikalitet, dansteknik, styrka, smidighet och att uppträda för en publik. Allt tillsammans med en stor dos dansglädje!

Plats

Våra danskurser hålls i Alléhallens studio på tisdagar och i Stocksätterskolans idrottshall på måndagar.

Trumpet

Trumpet är ett blåsinstrument som kan spelas både i orkester och som soloinstrument.

Du får lära dig att spela melodier både efter noter och gehör. Vi spelar musik från olika stilar och genrer.

Blockflöjt

Från årskurs 2.

När du börjar spela blockflöjt övar vi på att få ett fint ljud i flöjten. Vi övar också på att ta de olika greppen så att du kan spela låtar. Vi spelar mycket på gehör i början, lyssna, härma och lära sig låtarna utantill. Sen börjar vi ganska direkt också med notläsning, så att vi efter det första spelåret kan grunden i notläsning.

Vi träffas en gång i veckan, antingen enskilt eller i små grupper. Några gånger per termin ses vi i större grupp. Efter några år finns det möjlighet att spela i grupper med andra instrument.

El Sistema för Stocksätterskolan

El Sistema är en kurs för Stocksätterskolans elever.

Fyra kulturskolepedagoger undervisar grupperna två gånger i veckan på och utanför skoltid i samarbete med Stocksätterskolans lärare.

I förskoleklass undervisas barnen i sång, rytmik och grundläggande musikteori.

I årskurs 1 utökas undervisningen med instrumentspel.

I årskurs 2 och uppåt finns det möjlighet att delta i orkesterspel efter skoltid.

Några gånger per termin arrangeras familjeträffar, Vänstays, där eleverna visar upp vad de lärt sig, sjunger och spelar. Det är ett tillfälle för familjerna att träffas och umgås. Eleverna uppträder också vid andra tillfällen, till exempel vid Kulturskolans konserter och i andra offentliga sammanhang.

El Sistema är en del av Kulturskolan och startade upp på Stocksätterskolan hösten 2016. El Sistema i Hallsberg samarbetar med Örebro Konserthus och Svenska Kammarorkestern.

Kontakta Kulturskolan

Besöksadress: Ungdomshuset Kuben, Södra Allén 26 i Hallsberg
E-post: kulturskolan@edu.hallsberg.se
Telefon: 0582-68 50 00. Telefonnumret går till kommunens kontaktcenter. De kopplar dig vidare till Kulturskolan.

Kontaktcenter

Kontaktcenter hjälper dig med dina frågor om kommunens verksamheter. Kan vi inte svara på din fråga hjälper vi dig vidare till rätt person.