Kulturskolans kurser

Se kulturskolans kurser inom musik, teater och bild.Med anledning av den situation som vi befinner oss i på grund av coronaviruset covid-19 har vi på Hallsbergs kulturskola gjort åtgärder för att minska smittspridningen.

Förändringar i kulturskolans verksamhet

Med anledning av den situation som vi befinner oss i på grund av coronaviruset covid-19 har vi på Hallsbergs kulturskola gjort åtgärder för att minska smittspridningen.

Förändringar i kulturskolans verksamhet

När du ska besöka våra publika verksamheter
Om du har symtom på luftvägsinfektion, även lindriga, ska du undvika sociala kontakter. Det innebär att du då inte ska besöka våra publika verksamheter. Det gäller till exempel bibliotek, öppna förskolan, simhall och gym.

Bild

Från årskurs 3.

Du får teckna och måla. Vi använder blyerts, kol, oljepastellkritor, färgpennor och akrylfärger. Du måste köpa akrylfärger och penslar själv. Övrigt material ingår i kursen.

Vi arbetar med olika uppgifter som utvecklar din bilduppfattning, teknik, tränar din fantasi
och ditt konstnärliga uttryck. Vi blandar lektionerna med komposition, perspektiv,
färglära, figurteckning, porträtt och stilleben. Vi gör också en del gemensamhetsövningar
då vi arbetar tillsammans på ett enda stort papper.

Vissa lektioner är det helt fritt att teckna eller måla vad du vill. Det finns möjlighet att titta i
konstböcker och att göra studiebesök i ateljé.

Teater

Från årskurs 2.

På teaterlektionerna får du prova på att gestalta roller i pjäser och övningar.

På ett lekfullt sätt arbetar vi med kropp och röst för att öva upp vår uttrycksförmåga.
Varje år finns möjlighet till publikmöten och uppspel i form av föreställningar eller arbetsredovisningar.

Sång

Från årskurs 7.

Här får du möjlighet att utveckla både din sångröst och ditt musikaliska uttryck.
Vi jobbar med teknik för att få en bra andning och kontroll av rösten och provar på musik
från olika genrer. Du kommer också få möjlighet att sjunga inför publik i olika konsertsammanhang.

Tillsammans utvecklar vi din röst och ger dig ett verktyg för framtiden.

Körsång

Körsång stärker gemenskapen, tränar förmågan att lyssna på andra och sjunga i stämmor. På Kulturskolan finns dessa körer:

Songstars 8 - 9 år
Vi sjunger i grupp, där vi testar sånger i olika stilar med fokus på sångglädjen. Vi uppträder inför publik minst en gång per termin.

Songstars träffas på Långängskolan tisdagar 14.30 - 15.10.

Songbirds 8 - 12 år
Vi sjunger i grupp, men den som vill får prova på att sjunga solo. Vi sjunger sånger i olika stilar med fokus på sångglädjen. Vi uppträder inför publik minst en gång per termin.
Vi gör luciatåg och ibland större projekt såsom musikaler eller liknande.

Songbirds träffas tisdagar 16.30 - 17.10 på Kuben.

Just Sing 10 - 12 år
Vi sjunger i grupp, men den som vill får prova på att sjunga solo. Vi sjunger sånger i olika stilar med fokus på sångglädjen. Vi uppträder inför publik minst en gång per termin.

Just Sing övar måndagar 14.30 - 15.10 på Kuben.

Voices 13 - 19 år
I kören Voices tränar vi stämsång och deltar i många olika konsertprojekt. Vi jobbar ofta med olika konsertprojekt som till exempel musikcaféer, lucia, körsamarbeten i länet och liknande.

Voices övar måndagar 17.40 - 18.20 på Kuben.

Cello eller Fiol

Från årskurs 2.

Inom gruppen stråkinstrument kan du välja mellan att spela cello eller fiol.

Här ges möjlighet att utveckla melodispel, dels genom gehörsspel, dels notkunskap. Du kommer att få möjlighet att spela olika genrer, spela tillsammans med andra och spela vid olika konsertsammanhang. Tillsammans utvecklar vi ditt musikaliska uttryck inför framtiden.

När man spelar stråkinstrument får man en enskild lektion i veckan. Efter något eller några år finns även möjlighet att spela tillsammans med andra i en grupp.
Att spela i grupp förstärker spelglädjen. Du lär känna elever från hela kommunen och ni deltar i olika projekt tillsammans.

Piano

Från årskurs 2.

Som nybörjare får du börja med att lära dig att hitta bland tangenterna och veta hur du ska använda dina fingrar. Du lär dig notläsning och att spela brukspiano, det vill säga att spela melodispel med ackord.

Vi vill gärna att alla nybörjare spelar i grupp eftersom det medför så många fördelar. I grupp får du längre speltid. Du möter också spelkompisar och kan bland annat spela i pianoorkester. Om det av praktiska skäl inte går att ordna gruppspel så får du i stället enskild undervisning.

För att spela piano på Kulturskolan behöver du ha ett piano eller keyboard hemma.

Din musiklärare ger dig gärna råd om du ska köpa ett instrument.

Slagverk

På trumset lär du dig spela olika stilar och genrer som rock, jazz, latin med mera.

Vi går igenom hur du kan utveckla din koordination och motorik. Du kommer att få lära dig noter och gehörspel.

Gitarr

Från årskurs 4.

Du får lära dig noter, tabulatur och ackordspel. Du får prova att spela olika genrer som visa, pop, rock, jazz och klassisk gitarr. Det finns möjlighet att vara med på konserter, både som solist och att kompa till exempel sångelever. Du kan också få spela i grupp.

Elgitarr

Från årskurs 6.

Du får lära dig noter, tabulatur och ackordspel, komp och soloteknik. Du får prova att spela olika genrer och stilar. Vi studerar gitarrhjältarna och deras teknik. Det finns möjlighet att spela i rockgrupp och medverka på rockkonserter.

Elbas

Från årskurs 6.

Du studerar genrer och komptekniker, plektrum, slap och fingerteknik. Du kan få spela i grupp och att medverka på konserter.

Saxofon eller klarinett

Från årskurs 3.

Klarinett och saxofon är träblåsinstrument med unika sound. Du lär dig att spela melodier både efter noter och gehör. Du har möjlighet att spela enskilt och grupp. Vi spelar musik från olika genrer.

Tvärflöjt

Från årskurs 2.

När du börjar spela tvärflöjt övar vi på att få ett fint ljud i flöjten, och att ta de olika greppen så att du kan spela låtar. Vi spelar mycket på gehör i början, lyssna, härma och lära sig låtarna utantill. Sen börjar vi ganska direkt också med notläsning, så att vi efter det första spelåret kan grunden i notläsning.

Vi träffas en gång i veckan, antingen enskilt eller i små grupper. Några gånger per termin ses vi i större grupp. Efter några år finns det möjlighet att spela i grupper med andra instrument.

Låtskrivarverkstad

För elever från årskurs 7 som redan spelar ett instrument på Kulturskolan.

Du lär dig skapa egna eller redan kända låtar med Ipad och appen Garageband. Garageband är ett mycket bra första steg för dig som vill lära dej att spela in egna eller redan kända låtar.

I kursen använder vi oss av något som heter "Smart instruments", (färdiga kompfigurer för olika instrument i programmet Garageband). Det är ett mycket effektivt verktyg som på ett enkelt sätt gör att man kommer igång med skapandet.

Vi kommer även att prata om vanliga ackordföljder, former på låtar och hur man kan tänka kring vad ett instrument ska spela för att det ska låta bra tillsammans med andra.

Fördjupningslinjen Musik

Fördjupningslinjen på Kulturskolan är till för dig som vill ta musiken till en högre nivå. Till exempel om du vill söka till en folkhögskola eller vill fördjupa dig i ditt musikintresse.

Fördjupningslinjen är öppen för elever från årskurs 8. Du kan alltså göra din ansökan på vårterminen i årskurs 7. Du kan söka även om du inte går på Kulturskolan. Du bör ha goda förkunskaper på ditt huvudinstrument.

40 minuter huvudinstrument i veckan

Du och läraren gör upp en plan för din enskilda undervisning. Planen utgår ifrån dina önskemål och vad du vill få ut av undervisningen. Du kan till exempel fördjupa dig i en specifik genre eller förbereda dig för intagningsprov på högre utbildning.

20 minuter biinstrument i veckan

Du får lära dig ett till instrument eller sång. Din lärare hjälper dig att välja ett instrument utifrån dina behov. Om du spelar ett melodiinstrument kan det vara bra att välja ett ackordinstrument som piano eller gitarr. Du behöver inga förkunskaper i biinstrumentet.

Gemensam tid

Denna tid utformas utifrån er som går på linjen. Ni kan lära er notkunskap, ackordlära eller gehörsträning. Vi kan öva på samspel och kommunikation i en grupp, spela upp för varandra, träna scennärvaro och ha diskussioner om framförande och uttryck. Vi kan också utforma en konsert eller miniturné eller åka på studiebesök på en konsert eller folkhögskola.

Ansökan och terminsavgift

Terminsavgiften är 1100 kr.

Sista ansökningsdag är 24 februari.
Audition sker den 18 mars.

Du anmäler dig genom e-post till kulturskolan@edu.hallsberg.se. Du ska skriva ditt namn, personnummer, huvudinstrument och önskat biinstrument.

När du anmält dig hör vi av oss och berättar vad du behöver förbereda till din audition. Går du på Kulturskolan hjälper din lärare dig med förberedelser för antagningsprovet. Går du inte på Kulturskolan får du gärna höra av dig till oss så hjälper vi dig med förberedelserna.

Kontakta Kulturskolan

Besöksadress: Ungdomshuset Kuben, Södra Allén 26 i Hallsberg
E-post: kulturskolan@edu.hallsberg.se

Kontaktuppgifter till skolans personal

Kontaktcenter

Kontaktcenter hjälper dig med dina frågor om kommunens verksamheter. Kan vi inte svara på din fråga hjälper vi dig vidare till rätt person.