Kommunala badplatser

Se de badplatser som kommunen ansvarar för. Läs om hundbad.

På vår upplevelse- och besökswebb visithallsberg.se hittar du fler badplatserlänk till annan webbplats

Tisaren

Vid vackra Tisarens strand finns en barnvänlig badplats med brygga, hopptorn och kiosk. Omklädningshytter och toaletter finns, även grillplats. Här ligger också Tisarstrands camping.

Se Tisaren i kartalänk till annan webbplats

Sottern

Badplatsen vid Sottern har brygga, kiosk, grillplats, omklädningshytter och toaletter.

Se Sottern i kartalänk till annan webbplats

Bäcksjön

Vid Bäcksjön finns en barnvänlig badplats med sandstrand, bryggor, hopptorn och gungor. För den som hellre solar finns det stora gräsytor. Badet har kiosk, volleybollplan, omklädningshytter, dusch och toaletter.

Se Bäcksjön i kartalänk till annan webbplats

Gallabergssjön

Vid den lilla sjön i Vretstorp, vackert inbäddad i skogen, finns bryggor och en sandstrand. Vattnet är kallt och klart. Omklädningshytter, grillplats och flotte finns.

Se Gallabergssjön i kartalänk till annan webbplats

Hundbad

Du som är hundägare ska alltid ha hunden under kontroll och kopplad den tid och på de platser som det krävs. Du måste också hålla hunden under uppsikt i vattnet.

Du som är hundägare har det som kallas "strikt ansvar" för din hund. Det innebär att du kan hållas ansvarig för skada som hunden orsakar, även när det är någon annan som har hand om hunden. I ditt ansvar ingår också att du ska känna till vilka lagar och regler som gäller.

Regler som gäller i Hallsbergs kommun

  • Hundar får inte bada på allmänna badplatser. Sommartid får de heller inte vistas uppe på land. Hundförbud gäller vid de kommunala badplatserna: Tisarstrand, Bäcksjön, Gallabergssjön och Badviken i Svennevad (Sottern). Hundar får vara på övriga badplatser, om de inte är officiella badplatser, är undantagna från allemansrätten och har hundförbud.
  • Hundar ska vara kopplade på offentlig plats. Tikar ska under löptid hållas kopplade inom hela kommunen. Det gäller inte inom inhägnade områden.
  • När en hund inte hålls kopplad skall den ha halsband på sig med ägarens namn, adress och telefonnummer.

Hallsbergs kommuns allmänna lokala ordningsföreskrifterPDF

Allemansrätten

Enligt allemansrätten har hundägare rätt att vistas och bada med sin hund på alla platser där det uttryckligen inte är förbjudet. Markägare och badbesökare har enbart rätt att utestänga hundar från bryggor.

Hundförbud på badplats

Om du som är markägare vill utestänga hundar, det vill säga delvis upphäva allemansrätten, måste du göra badplatsen till en officiell badplats och uppfylla de krav som då ställs på provtagning, skyltning, livräddningsutrustning med mera.

Kontaktcenter

Kontaktcenter hjälper dig med dina frågor om kommunens verksamheter. Kan vi inte svara på din fråga hjälper vi dig vidare till rätt person.