Lucka 21: Träffens dagliga verksamhet tipsar om julpyssel

I dagens lucka tipsar Träffens dagliga verksamhet om ett riktigt trevligt julpyssel i form av garntomtar att hänga i granen. Kolla in pysselstunden på Träffen.

Så här gör du garntomtar

Det här behöver du

Toarulle utan papper

Garn i valfri färg

Boll/sak att ha som näsa

Så här gör du steg för steg

Tomtens mössa

1. Klipp fem ringar av en toarulle - varje ring blir då cirka 19 millimeter höga. Till en garntomte behöver du endast en av dessa ringar.

2. Klipp sedan längder av garn - cirka 30 - 35 centimeter långa.

3. Fäst dem en och en runt ringen. Detta gör du genom att vika ihop en tråd på mitten och fäst dem runt ringen. Fortsätt med detta tills dess att ringen är helt klädd i garn.

Början på en egen garntomte

4. När hela ringen är klädd med garn "vränger" du upp alla trådar genom hålet.

Gör en egen garntomte
Gör din egen garntomte

Tomtens skägg

Så här gör du en tofs som blir skägget:

  1. Klipp till två rundlar med ett hål i mitten i ett styvare papper på cirka 8 centimeter för att få en normalstor tofs.
  2. Fäst fast ena garnänden med en tejpbit på pappret.
  3. Börja linda garnet runt de två rundlarna. Ta lagom långa garnbitar för att det ska bli enklare. När garnstumpen tagit slut och du ska börja med en ny, fäster du den nya garnstumpen genom att hålla fast den med fingret och forstätter fästa runt garnet runt rundeln. Det gör inget om det hänger ut trådar, de klipper vi av på slutet.
  4. När du kommit så långt att du täckt rundeln med ett tjockare lager garn så är det dags att klippa upp den så att det blir en garnboll. Det gör du genom att sticka in en sax mellan garnet och mellan de två pappersrundlarna. Klipp längst med kanten.
  5. När du klippt upp garnet mellan pappersbitarna tar du en lagom garnbit och trär mellan pappersrundlarna. Knyt åt ordentligt. Garnbiten ska vara lagom till att dels knyta fast runt bollen och även ha att hänga i efter att vi satt ihop alla delar till tomten.
  6. Dra försiktigt av pappersrundlarna över tofsen. Om det går för trögt så får du klippa sönder rundlarna för att undvika att skada tofsen.
  7. När du gjort detta kan du klippa bort alla lösa trådar som sticker ut så att det blir en jämn boll.
Gör din egen garntomte

Så här sätter du ihop garntomten

  1. Ta garnbollen med snöret och dra igenom det som ska bli tomtens mössa. Snöret ska komma ut mitt i där trådarna hänger ut. Bollen ska in i mössan en aning. Hur mycket beror på hur tjock garnbollen är.
  2. Snöret ska längre ut än mössans trådar (det blir snöret som man hänger upp garntomten med i granen). Knyt en garnstump runt mössan.
  3. När tomten är sammansatt kan du ta valfri boll/sak att ha som näsa. Fäst med lim.

Färdig!

Läs mer om daglig verksamhet.

En riktigt god jul önskar Träffens dagliga verksamhet!

Se tidigare luckor.

Kontaktcenter

Kontaktcenter hjälper dig med dina frågor om kommunens verksamheter. Kan vi inte svara på din fråga hjälper vi dig vidare till rätt person.