Social- och arbetsmarknadsnämnden

Om nämnden

Antal ledamöter: 11
Antal anställda: 629
Ordförande: Siw Lunander
Förvaltningschef: Jaana Jansson

Ansvarsområden

  • Hjälp och stöd till familjer och deras barn och ungdomar.
  • Stöd till ensamkommande barn.
  • Hjälp och stöd till personer med missbruk eller beroende.
  • Äldreomsorg, hälso- och sjukvård.
  • Insatser till personer med funktionsnedsättning.
  • Integration och arbetsmarknadsfrågor.

Årets verksamhet

Äldreomsorg

Ett arbete med att förtydliga uppdrag och roller inom hemtjänsten pågår för att kunna möta kompetensbehov samt vara en attraktiv arbetsgivare.

Under sommaren testade äldreomsorgen fyra semesterperioder istället för två. Beslutet om fyra semesterperioder togs i samverkan, där arbetsgivarens ursprungliga förslag var fem perioder. Syftet är att sprida ut ordinarie personal för att minska antal vikarier under sommarperioden samt få till en bättre överlappning mellan perioderna. Utvärderingen visar att det har funnits en bättre täckning av undersköterskor, överlämningen blev bättre med fler brytpunkter och fler ordinarie fanns i tjänst.

I slutet på året tog nämnden beslut om nya riktlinjer och schabloner inom hemtjänsten. Syftet är att förtydliga beställning från biståndshandläggare samt hemtjänstens verkställighet. Detta ska under 2025 kopplas ihop med en ekonomistyrningsmodell som förvaltningen arbetar fram.

I november var alla delade turer helt borta och alla enheterna har rekryterat till helgtjänster. Att arbeta bort de delade turerna är ett gammalt politiskt mål som nu har verkställts efter två års projekt. Bättre kontinuitet, högre kompetens och bättre arbetsmiljö är några av de förväntade vinsterna.

Under året har äldreomsorgen tillsammans med arbetsmarknadsenheten, AMI, startat en rekryteringsutbildning i samverkan med Arbetsförmedlingen. Syftet är att hitta metoder och arbetssätt som ska underlätta för utrikesfödda kvinnor och män att kunna arbeta inom vård och omsorg i Hallsbergs kommun och därmed bidra till en säkrad kompetensförsörjning på kort och lång sikt.

Individ- och familjeomsorg

Anmälningar gällande barn och unga har ökat i jämförelse med föregående år. Anmälningar avseende våld mot barn har minskat. Antalet ansökningar om stödinsatser för barn, unga och familjer har även de minskat under året.

Antalet utredningar enligt lagen om vård av missbrukare i vissa fall (1988:870), LVM, har under året minskat markant i jämförelse med föregående år. Likaså har antalet placeringar enligt LVM minskat. Antalet personer som får stöd eller behandling på öppenvården Stegen har däremot ökat.

Fler vuxna personer har varit i behov av placering med anledning av våld i nära relation under 2024. Under året var elva vuxna placerade i sammanlagt 783 dagar. Motsvarande siffror för år 2023 var tre personer i sammanlagt 177 dagar.

Biståndshandläggarna har slutfört sin utbildning för att bli en Stjärnmärkt arbetsplats, vilket innebär att medarbetarna fått grundläggande kunskap om demenssjukdomar och verktyg för att arbeta personcentrerat. Under hösten antogs även en ny riktlinje för biståndshandläggning och ersättning enligt Socialstyrelsens arbetsmodell Individens behov i centrum, IBIC.

Verksamheten för funktionshindrade

Under sommaren har verksamhetens chefer, administratörer och arbetskonsulenten flyttat till nya lokaler på Södra allén 2.

Omvårdnadsbehovet inom verksamheten har ökat kraftigt. Brukarna har gått ner i tid på daglig verksamhet och är mer hemma.

Inom daglig verksamhet har man fortsatt arbete med Hälsan spelar roll. Hälsan spelar roll är en kurs som syftar till att ge deltagarna stöd att göra självständiga och hälsosamma val i sin vardag. Sedan kursen startade märks det att deltagarna väljer fysiska aktiviteter i större utsträckning än tidigare.

Arbetsmarknad och integration

Integrationsenheten har sett ett minskat mottagande både från Ukraina och från övriga länder. Detta har inneburit att enheten har kunnat arbeta mer aktivt med de som redan kommit till Sverige och till kommunen. Enheten har till exempel erbjudit samhällsorientering i samarbete med Askersunds kommun och enheten planerar en ny kursomgång i samarbete med Kumla kommun under våren 2025.

Precis som föregående år har 2024 även varit ett år där arbetsmarknadsenheten mött fler individer med hälsoutmaningar. Hälsoutmaningarna har i många fall försvårat stegförflyttning mot arbete eller studier. För dessa deltagare har ett nytt spår skapats och kallas för spår ett. Spår ett innebär mycket lätta arbetsuppgifter som kan utföras oavsett fysiska hälsoutmaningar och det finns ingen tidspress på att arbetet ska slutföras och levereras inom någon tidsram.

Ekonomi

Ekonomi, belopp i tusen kronor
VerksamhetBokslut 2023Bokslut 2024Budget 2024Avvikelse
Förvaltningsgemensamt-5 343-2 880-5 6752 795
Äldreomsorg-258 633-281 869-264 896-16 973
Verksamheten för funktionshindrade-99 908-105 542-103 618-1 924
Individ- och familjeomsorg-57 167-62 807-57 965-4 842
Arbetsmarknad och integration-3 932-2 374-5 7043 330
Totalt-424 983-455 472-437 858-17 614

Kommentarer till resultatet

Social- och arbetsmarknadsnämnden redovisade ett underskott på 17,6 miljoner kronor.

Förvaltningsgemensamt överskott på 2,8 miljoner kronor finns hos förvaltningschef och beror till största del på lägre personalkostnader än budgeterat och det hör ihop med att statsbidrag har erhållits och nyttjats.

Äldreomsorgens underskott beror till stor del på höga personalkostnader, främst inom hemtjänsten. Området har under året haft en del resurstid och har jobbat med att förbättra användandet av denna tid. Oanvänd resurstid är till största del en följd av heltid som norm. Den oanvända resurstiden beräknas till cirka sex årsarbetare. Ett arbete med att optimera arbetet pågår och veckovisa planeringsmöten sker med planering och bemanning vilket ska göra det lättare att planera, strukturera samt att använda resurserna.

Under årets sista månader har köp av sjuksköterskor via bemanningsföretag upphört helt vilket är en effekt av ett lyckat arbete med att rekrytera och anställa sjuksköterskor.

Verksamheten för funktionshindrade redovisade ett underskott som beror på att fler externa boendeplatser behövt köpas. Även två av gruppbostäderna uppvisade underskott på grund av att vårdbehovet ökat vilket resulterar i att resurserna således också behöver utökas. Daglig verksamhet, personlig assistans samt socialpsykiatrin redovisade positiva avvikelser.

Individ- och familjeomsorgens underskott består främst av höga kostnader för institutionsvård för barn- och unga samt vuxna. Familjehem som övertagit vårdnaden och ekonomiskt bistånd redovisade även underskott. Jämfört med föregående år är det ekonomiska biståndet som har betalats ut betydligt högre och antalet hushåll med ekonomiskt bistånd har också en påtaglig ökning.

Arbetsmarknad och integration redovisade ett överskott som beror på att intäkterna var högre än budgeterat vad gäller flyktingmottagande, beredskapsanställda och övrig försäljning.

Verksamhetsmått och nyckeltal

Verksamhetsmått

20202021202220232024
Antal brukare i hemtjänst (exklusive larm, mattjänst)270286302319326
Beläggningsgrad totalt, i genomsnitt, procent8080818075
Beläggningsgrad brukartid, i genomsnitt, procent6061625855
Försörjningsstöd, belopp, tusen kronor10 2199 3235 4897 79810 895
Antal hushåll med försörjningsstöd under året264291162121245
Genomsnittlig bidragstid med försörjningsstöd, månader5,85,83,85,35,4
Andel heltidsarbetande i förvaltningen, procent7375778185

Mer om Hallsbergs kommun