Sammanställd redovisning

I den sammanställda redovisningen ingår de bolag, stiftelser och kommunalförbund som kommunen har ett väsentligt inflytande i. Om kommunen eller förbundet har minst 20 procent av rösterna anses inflytandet vara väsentligt. Nerikes Brandkår ingår trots att förbundets andel endast är 7,5 procent. Verksamheten drivs som ett kommunalförbund och kommunen anses ha ett väsentligt inflytande.

Hallsbergs Bostadsstiftelse, Hallbo, äger och förvaltar bostäder i nästan alla kommunens tätorter. I Hallsberg och Sköllersta äger och förvaltar stiftelsen även kommersiella lokaler.

Hallsbergs Bostads AB, HBAB, ägs av Hallsbergs kommun och har i uppdrag att köpa, äga, bebygga, förvalta, förädla och sälja fastigheter i kommunen. Bolaget är ett allmännyttigt kommunalt bostadsbolag med huvudsakligt syfte att äga och förvalta fastigheter i vilka lägenheter upplåts med hyresrätt.

Sydnärkes Utbildningsförbund, med medlemskommunerna Askersund, Hallsberg och Laxå, ska tillhandahålla gymnasieskola, gymnasiesärskola, grundläggande och gymnasial vuxenutbildning, yrkesvux, särskild utbildning för vuxna (särvux) och uppdragsutbildning. Uppdraget omfattar alla utbildningar i egen regi och dem som köps hos andra utbildningssamordnare, såväl kommunala som fristående.

Nerikes Brandkår är ett kommunalförbund där flera av länets kommuner samverkar om en gemensam räddningstjänst. Örebro, Kumla, Lekeberg och Hallsberg har varit med sedan starten 1998. Under resans gång har de fem kommunerna Laxå, Askersund, Nora, Lindesberg och Ljusnarsberg kommit med.

Sydnärkes kommunalförbund ska ansvara för avfallshantering och övriga uppgifter kring insamling och behandling av avfall samt den myndighets­utövning som kommunerna är skyldiga att utföra enligt miljöbalken. Medlemskommunerna är Askersund, Laxå, Lekeberg och Hallsberg.

Övriga intressebolag. Hallsbergs kommun är också delägare i företag och organisationer som inte ingår i den sammanställda redovisningen. Dessa är Kommuninvest ekonomisk förening, Stiftelsen Yrkeshögskolan Sverige och Vätternvatten AB.

Årets verksamhet

Hallsbergs Bostadsstiftelse, Hallbo

Under året har Hallbo genomfört omfattande organisationsförändringar. Bolaget har i större grad blivit en köpande organisation vilket innebär att snickare och elektriker inte längre finns kvar internt. Även antalet fastighetsskötare har minskat och idag finns enbart två kvar.

Ett byte av verksamhetssystem har genomförts, från Incit Xpand till Vitec. Detta har inneburit en stor omställning för verksamheten och i samband med detta har även en ny hemsida byggts.

Under sommaren påbörjades en omfattande renovering av Nytorgsgatan 6 i Hallsberg. Lägenheterna kommer omvandlas till ett 65+ boende och staten har beviljat stöd för att anpassa bostäderna. Ombyggnationen beräknas vara klar under 2025.

Hallsbergs Bostads AB, HBAB

Under året har Sköllergårdens så kallade servicelägenheter som social- och arbetsmarknadsförvaltningen tidigare haft ansvaret för uthyrning övertagits av HBAB. Utredning och projektering pågår för ombyggnation av tillagningskök och matsal på Sköllergården för att omfatta både Sköllergårdens vård-och omsorgsboende och Folkaboskolans elever. Sprinklers har installerats i Esslatorps vård- och omsorgsboende.

Sydnärkes Utbildningsförbund

Sedan 2017 har förbundet haft meningsskiljaktigheter med Migrationsverket. Frågorna har handlat om att Migrationsverket inte sett förbundet som berättigat att söka ersättning då förbundet inte är en kommun. Frågan löstes i domstol och Migrationsverket hanterar nu förbundet som likställt en kommun men det kvarstår fortfarande olösta frågor som hanteras i domstol.

Förbundet fick under 2023 i uppdrag av förbundets direktion att senast 2027 ha en budget i balans. Därför påbörjades ett effektiviseringsarbete i budget 2024 och i samband med det beslutade direktionen att tills vidare pausa intaget på det estetiska och humanistiska programmet samt lägga ner yrkesutgången väktare på barn- och fritidsprogrammet.

Under hösten 2023 påbörjades införandet av det nya ekonomisystemet Raindance och under 2024 har implementeringen tillsammans med Hallsbergs kommun löpt på bra.
Under året har arbetet med att krigsplacera personal påbörjats, krisplaner revideras samt en översyn kring IT-säkerheten påbörjats. Arbetet med att införa ett säkrare journalhanteringssystem har inletts. Eleverna har under hösten fått en genomgång av sina mentorer kring Myndigheten för beredskaps uppdaterade riktlinjer kring fly-sök skydd- larma som bland annat innebär uppdaterade riktlinjer kring inrymning/utrymning.

Nerikes Brandkår

År 2024 inleddes med byte av ekonomisystem vilket inneburit intensivt arbete under våren och sommaren.

Allt fler flyttar till Örebro kommun och tätorten expanderar i storlek därför pågår arbetet med att bygga ytterligare en brandstation centralt i Örebro. Den nya stationen byggs på Öster för att i en framtid kompletteras med en ytterligare station i norr.

Under 2024 inleddes arbetet med att bygga upp en organisation för räddningstjänst under krig, då staten är tydlig med att kriget ska vara den dimensionerande planeringsförutsättningen.

Sydnärkes kommunalförbund

Förbundet tog över ansvaret vad gäller förpackningsinsamlingen för alla återvinningsstationer i kommunerna från den 1 januari 2024.

Införandet av nytt ekonomisystem påbörjades under hösten 2023 och den 1 januari 2024 började förbundet att arbeta skarpt i systemet. Övergången gick relativt smidigt. Största fördelen har varit att man gått från övervägande stor andel pappershantering till digital hantering vilket underlättar uppföljning.

Den nya omlastningsstationen i Tomta togs i drift den 1 juni. Det är avfallet från Hallsberg och Lekeberg som körs till denna station. Körsträckor och tidsåtgång har minskat då det tidigare kördes till omlastnings­stationen i Åmme.

Under året slutfördes implementering av digitala körlistor i alla sopbilar. Resultatet är en mer strukturerad hantering av uppdragen och att verkligheten stämmer överens med registren.

Ekonomi

Ekonomi, belopp i tusen kronor
FöretagÄgarandelÅrets resultat 2024Resultatpåverkande
för sammanställda
BalansomslutningEget kapitalSoliditet
Hallsbergs kommun 6 3106 3101 647 145514 74431,25 %
Hallsbergs Bostadsstiftelse100 %4 2884 288597 083205 98334,50 %
Hallsbergs Bostads AB100 %1 4561 456294 93415 7005,32 %
Hallsbergs Kommunhus AB100 %005050100,00 %
Sydnärkes Utbildningsförbund51,69 %-37 469-19 368203 248-37 469-18,44 %
Nerikes Brandkår7,50 %-4 471-335168 21521 36812,70 %
Sydnärkes kommunalförbund38,73 %-1 223-474150 62200

Hallsbergs Bostadsstiftelse, Hallbo, redovisade ett överskott på 4,3 miljoner kronor. Under 2024 arbetade Hallbo med att minska kostnaderna bland annat genom organisationsförändringar och justeringar av förvaltningsavtalet med SIBE Förvaltning AB.

Hallsbergs Bostads AB, HBAB, redovisade ett överskott på 1,5 miljoner kronor. Budgeterat för året var ett överskott på 1 miljoner kronor. Överskottet beror delvis på färre reparationer än tidigare bedömningar. Amortering av lån har under året skett med 23 miljoner kronor.

Sydnärkes utbildningsförbund redovisade ett underskott på 37,5 miljoner kronor. Utbildningsförbundet har brottats med ekonomiska utmaningar i flera år och många effektiviseringsåtgärder har vidtagits i syfte att få en ekonomi i balans. Underskottet beror på en obalans i budgeten till följd av främst ökade pensionskostnader och räntor till följd av inflationen samt på grund av en nedskrivning av förbundets fordran på Migrationsverket.

Nerikes Brandkår redovisade ett underskott på 4,5 miljoner kronor. Till underskottet bidrog till stor del ökade kostnader för pensioner men också andra kostnader för stationsdrift, räddningsmateriel och underhåll av fordon redovisar högre kostnader än budgeterat. Totalt har även intäkterna ökat jämfört med budget. Detta bland annat genom att flera nya avtal har tecknats på utbildningsenheten samt ökade intäkter för automatiska brandlarm.

Sydnärkes kommunalförbund redovisade ett nollresultat efter avsättning till resultatutjämningsreserv. Varje kommuns avfallshantering ska finansieras med kommunens egen taxa, vilken bestäms av kommunfullmäktige. Kommunalförbundet redovisar skulderna som fordran på varje avfallskollektiv. Det innebär att kommunalförbundet inte redovisar något eget kapital.

Förväntad utveckling

Hallsbergs Bostadsstiftelse, Hallbo

Hallbo har en stabil grund men påverkas av externa faktorer som räntor, demografiska förändringar och konjunkturutvecklingen. Osäkerheten i fastighetsmarknaden och byggkostnader kan påverka framtida investeringar och nyproduktion.

En åldrande befolkning i Hallsbergs kommun ökar behovet av senioranpassade bostäder, vilket ligger i linje med stödet som Hallbo kommer att få, från Boverket, för att utveckla bostäder för äldre.

Styrelsen har under 2024 fattat beslut om att påbörja nyproduktion av flerbostadshus i Sköllersta. Upphandlingen omfattar 19 nya lägenheter och är den första nybyggnationen av flerbostadshus för Hallbo på över 30 år.

Hallbo arbetar proaktivt med energieffektivisering, digitalisering och framtida investeringsplaner för att möta behoven i Hallsbergs kommun.

Hallsbergs Bostads AB, HBAB

Enligt nuvarande planering påbörjas ombyggnationen av tillagningskök och matsal på Sköllergården i slutet av 2025. I samband ombyggnaden kommer även lokaler för bibliotek och dagverksamhet förändras. I projektet för ombyggnad kommer även ventilation och åtgärder för energieffektiviseringar att ingå. Under 2025 kommer ett nytt verksamhetssystem ersätta nuvarande system som kommer att upphöra. Förändringar av konjunktur och befolkningsutvecklingen är två osäkerhetsfaktorer för framtiden.

Sydnärkes utbildningsförbund

Under en lång tid har förbundet sett en ökning av elever som behöver fortsätta läsa grundskoleämnen under en period på gymnasiet. Ökningen kommer att fortsätta i framtiden och eleverna kommer även behöva vara kvar en längre tid inom introduktionsprogrammet innan de är behöriga att gå över till ett nationellt program. På samma sätt som inom introduktionsprogrammet finns en ökning av elever till den anpassade gymnasieskolan inom det individuella programmet.

På sikt sker en minskning av elevkullarna på gymnasiet. Det krävs ett långsiktigt arbete med att lyfta förbundets varumärke ytterligare. Det är viktigt att beslutet att studera på Sydnärkes utbildningsförbund ses som en självklarhet med tanke på fina resultat, kompetent personal och ett brett utbud.

På samma sätt påverkar demografin kompetensförsörjningen då färre kommer att vara i arbetskraft kommande tio år, samtidigt så kommer det ske stora pensionsavgångar inom förbundet under samma period vilket är en utmaning samtidigt som det ställer stora krav på förbundet att vara en attraktiv arbetsgivare vilket kräver en budget i balans för att kunna göra investeringar för framtiden.
Samarbetet och samverkan med medlemskommunerna är centralt i detta arbete och upplevs som mycket gott. Samtidigt måste förbundet fortsätta sitt effektiviseringsarbete för att ha ett relevant utbud till våra elever och studerande och en organisation som är hållbar inför framtiden.

Nerikes Brandkår

Under våren 2024 driftsattes ledningscentralen Seglet fullt ut. Genom att en samverkansoperatör från polisen flyttade in i samverkansarenan blev Seglet fullt ut bemannat så att alla aktörer tillsammans kan skapa en gemensam inriktning och samordning vid olyckor och andra samhällsstörningar. Under 2025 hoppas man komma i mål med utvecklings­arbetet kring samverkar och ledning som bedrivs tillsammans i Seglet.

Digitalisering av HR-enhetens arbete kommer fortsätta. En omvärldsbevakning har gjorts och målet framöver är att landa i vilket system som är bäst lämpat för behoven i verksamheten.

För trafikenheten är målsättning under 2025 att kartlägga behoven. Både för att säkerställa att det finns rätt utrustning, resurser och förutsättningar för de uppdragen man har men också för att kunna utföra en så effektiv ekonomisk planering som möjligt.

Inom den operativa planeringen fortsätter arbetet kring den tänkta krisorganisationen. För att räddningstjänsten ska kunna fungera är det viktigt att organisationen är så robust som möjligt.

Fokus för övningsenheten kommer att liga på att genomföra utbildning i RUHB (räddningstjänst under höjd beredskap) för all personal.

Sydnärkes kommunalförbund

Övertagande av förpackningsinsamlingen kommer snart behöva förflyttas närmare konsumenternas bostad, så kallad fastighetsnära insamling. Den kommer i de flesta fall vara samlokaliserad med den övriga avfallsinsamlingen. Den fastighetsnära insamlingen ska vara i drift senast 2027.

Förbundet har tidigare haft mycket medel i resultatutjämningsfonderna. Målet har varit att få ner nivåerna i fonderna, ett mål som nu också är uppnått. Målet har uppnåtts genom att bland annat köpa in nya bilar med egna medel under åren, amortering av lån, löst lån i större utsträckning samt att taxan i vissa delar varit reducerad.

De senaste åren har även många lagkrav på avfallshanteringen tillkommit. Förbundet har tagit över ansvaret för returpapper och förpackningsavfall och förbereder för fastighetsnära insamling av förpackningar. Det är stora omställningar som gjorts och som görs, där man framåt ser behov av investeringar i nya sopkärl, sopbilar och systemlösningar.

Med kommande omställningar behöver förbundet få en ekonomi i balans med ett övergripande resultatmål för varje enskilt år där självkostnadsprincipen ska gälla, intäkterna ska täcka kostnaderna.

Ny avfallstaxa för år 2025 är beslutad i samtliga medlemskommuner och gäller från den 1 januari 2025.

Mer om Hallsbergs kommun