Uppföljning av mål

Hallsbergs kommuns styrsystem bygger på mål- och resultatstyrning.

Styrningen bidrar till att den politiska viljeinriktningen och politiska beslut får genomslag, att kommunen hushållar med sina resurser och att medborgarna därmed får den service som de förtroendevalda i fullmäktige har beslutat om.

Vision, värdeord och strategiska områden är fastställda av kommunfullmäktige och är bärande i hela organisationen. Visionen anger färdriktningen på lång sikt och syftar till att skapa en samsyn om kommunens utveckling.

Måluppfyllelse

Kommunens utveckling utgår från visionen. Utifrån visionen har kommunen lyft fram fyra strategiska områden för utveckling. Inriktningen för de strategiska områdena formuleras i kommunövergripande mål på lång sikt. Målen är ett riktmärke för utvecklingen av kommunen som helhet och beskriver vad verksamheterna ska bidra med i utvecklingen.

Strategiska mål och indikatorer

Till varje område har fullmäktige formulerat ett antal strategiska mål som ger vägledning för vad verksamheterna ska prioritera för att förverkliga den politiska riktningen och uppfylla målen.

Till varje strategiskt mål finns en eller flera indikatorer som fullmäktige särskilt vill följa eftersom de tydligt bidrar till måluppfyllelsen. Nämnderna ansvarar för att bidra till att nå de kommunövergripande målen. De strategiska målen kan brytas ner till egna nämndmål, men nämnderna kan också välja att utgå direkt från de kommunövergripande målen.

Resultat och uppföljning av nämndmålen leder i sin tur till en bedömning av måluppfyllelsen för de strategiska målen. Bedömningen av måluppfyllelsen på övergripande nivå grundar sig på en samlad bedömning av relevanta resultat, aktiviteter och andra faktorer som väntas bidra till måluppfyllelsen. Mer information om varje nämnds verksamhet och resultat finns i nämndernas verksamhetsberättelser.

Måluppfyllelsen baseras på både en kvantitativ bedömning av indikatorerna och en kvalitativ uppföljning som nämnderna gör. De flesta mål är långsiktiga och effekterna av olika satsningar märks ofta först efter något eller några år. Därför krävs uthållighet i arbetet med att nå målen.

Kommunstyrelsen har en samordnande roll med ett särskilt ansvar för de kommunövergripande målen, vilket innebär att ta fram underlag för att utveckla och förbättra målen.

God ekonomisk hushållning innebär att kommunen når positiva ekonomiska resultat och når både finansiella mål och verksamhetsmål, eller att målen bedöms bli uppfyllda vid årets slut eller i närtid. Grunden för en stark välfärd är ordning och reda i kommunens ekonomi. Det är därför av stor vikt att den kommunala ekonomin har ett överskott i goda tider som kan användas för att minska påfrestningar i lågkonjunktur.

Av kommunfullmäktiges 22 mål uppfylldes 46 procent 2024. 36 procent uppfylldes delvis och 18 procent uppfylldes inte. 2023 uppfylldes 43 procent av målen. 48 procent uppfylldes delvis, och 9 procent uppfylldes inte.

Hållbar kommun

Det strategiska området Hållbar kommun utvecklades i rätt riktning då fler mål bedöms som uppfyllda. Det ekonomiska resultatet bedöms dock som ej uppfyllt då det positiva resultatet inte uppfyller målvärdet på 1,6 procent.
Kommunen ger förutsättningar för medborgare och näringsliv att bidra i arbetet med miljö- och klimatpåverkan. Det insamlade hushållsavfallet ska enligt målet minska medan materialet för återvinning ska öka. Insamlat mat- och restavfall ökade och hushållsavfallet som samlades in för materialåtervinning var i samma nivå som föregående år.

Företagsklimatet förbättrades jämfört med tidigare år. Dialoger och insatser riktade till företagare genomförs löpande och utveckling av området för näringslivsverksamhet sker i samverkan mellan berörda förvaltningar.

Skolfrånvaron minskade under året. Det påbörjade arbetet med flera insatser för en ökad skolnärvaro ger effekt. Det är därför viktigt att arbetet fortsätter att drivas med stort fokus.

Livslångt lärande

Det strategiska området Livslångt lärande utvecklades till viss del i önskad riktning. Flera av indikatorerna redovisar godkända resultat.

Matematikresultaten i årskurs 3 har förbättrats jämfört med föregående år. Det långsiktiga arbetet ger resultat och det är viktigt att det fortsätter att vara prioriterat. Andelen elever i årskurs 9 som är behöriga till yrkesprogram samt andel gymnasieelever med examen inom 4 år minskar dock vilket kräver särskilt fokus kommande år.

Allas inflytande

Det strategiska området Allas inflytande utvecklades inte i önskad riktning. Målet som handlar om elevers inflytande i undervisningen inom bildningsförvaltningen har inte utvecklats i önskvärd riktning. Även målet som handlar om att insatserna inom social- och arbetsmarknadsförvaltningens verksamheter ska anpassas utifrån den enskildes behov, där den enskilde ges möjlighet till delaktighet, utvecklades inte den grad som indikatorn visar. Övriga delar inom det strategiska området förbättrades eller var i nivå med förra året.

God service

Det strategiska området God service bedöms som delvis uppfyllt. Kommunen har en välfungerande verksamhet när det gäller tillgänglighet, bemötande och utveckling av digitala tjänster som bidrar till förenklad kontakt med kommunens verksamheter. Dock visar servicemätningen att andelen som får svar på e-post inom en dag och svar i telefon inom 60 sekunder minskade jämfört med föregående mätning från 2021. Övriga mätetal inom området ligger på en hög nivå.

Mot bakgrund av att måluppfyllelsen av de strategiska övergripande målen är relativt god och trots att indikatorn för ekonomiskt resultat visar ett resultat under målvärdet är den samlade bedömningen att verksamheten till stor del har god ekonomisk hushållning.

Alla indikatorer följs inte upp varje år. Redovisningen av måluppfyllelse nedan baseras på den senaste mätningen för varje indikator.

Mer om Hallsbergs kommun