Artikeln publicerades 28 november 2022

Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Intresserad av någon av våra blåsinstrumentkurser på kulturskolan?

På Kulturskolan erbjuds ett antal olika kurser, bland annat bild, teater, elgitarr och även olika typer av blåsinstrument. Niclas Bäcklund som är träblåspedagog på Kulturskolan berättar lite mer om kurserna inom blåsinstrument.

Kulturskolan erbjuder många olika kurser. Band annat inom blåsinstrument:

  • saxofon
  • tvärflöjt
  • blockflöjt
  • trumpet
  • trombon.

En instrumentkurs innebär att man kommer en gång i veckan har en 20 minuters-lektion. Vissa veckor är det lite specialprogram med konserter och uppspelningar. Under ett läsår blir det ungefär 28 tillfällen man träffas och har enskild lektion. Utöver de enskilda lektionerna har man också möjlighet att delta i grupper/ensembler. Vi samarbetar bland annat med Kumla kulturskola och har en blåsorkester tillsammans. Det finns också mindre grupper/ensembler att delta i.

Kolla in Kulturskolans utbud av kurser och anmäl dig redan idag

Niclas är träblåspedagog i kommunen

Niclas Bäcklund undervisar i det som kallas träblåsinstrument, alltså saxofon, tvärflöjt och blockflöjt och har arbetat på kulturskolan sedan hösten 2020.

Han berättar lite om sitt jobb och om hur kurserna inom blåsinstrument ser ut.

Nicklas är träblåspedagog på Kulturskolan i Hallsberg

Bild: Niclas Bäcklund arbetar som träblåspedagog på Kulturskolan i Hallsberg.

Vad har du för erfarenhet inom området (blåsinstrument)?

- Jag har spelat blåsinstrument hela livet, eller åtminstone sen jag var 10 år, och började min bana på kommunala musikskolan i Linköping. Sedan utbildade jag mig till musiklärare på Musikhögskolan i Örebro.

Vid sidan av mitt arbete som lärare har jag alltid frilansat som musiker i olika sammanhang, med turnéer lokalt, nationellt och internationellt. De senaste åren har jag mest spelat med värmländska kultbandet Sven Ingvars och ett ABBA-tribute-band som heter The Visitors. Lokalt spelar jag med banden Punsch, SoulMates och Jeremias Session Band.

Tidigare har jag också bland annat spelat med Robert Wells Rhapsody in Rock och suttit med i husband i tv-produktioner från SVT Örebro. Och så en massa tillfälliga grejer i mängder med olika sammanhang.

Vilka kan söka sig till till någon av de blåsinstrumentkurserna som finns? Behöver man erfarenhet?

- På kulturskolan tar vi emot elever från årskurs 2 tills att man slutar gymnasiet, så befinner man sig där någonstans är man varmt välkommen! Det behövs ingen erfarenhet, utan vi börjar från början helt enkelt.

Vad får man göra och lära sig? Har du något exempel på hur en kurstimme för blåsinstrument ser ut?

- Från början handlar det mycket om att få ljud och olika toner i instrumentet och även olika , vilket kan kräva en del övning. Men tämligen direkt försöker vi spela enkla låtar. När man kommit en bit i utvecklingen kan man också vara med och påverka vad det är man ska spela, så att det blir låtar man känner igen. Sen tycker jag att det roligaste med musik är att spela tillsammans med andra, så vi försöker uppmuntra eleverna att delta i grupp/ensemble-spel också.

En lektion kan gå till så att vi börjar och värmer upp lite med några toner och fokuserar lite grann på någon spelteknik som kan behöva utvecklas. Sen ägnar vi oss åt den musik eleven haft i uppgift att öva på hemma och går sen eventuellt vidare och kollar in nytt material. Vi försöker spela mycket tillsammans på lektionerna och ibland också till inspelade musikbakgrunder.

Vi jobbar både med att lära oss noter och att spela saker på gehör. Noter är ju musikens skriftspråk, så det kan vara lite behändigt att kunna. Men det är också viktigt att utveckla hur man hör musik och kunna spela utan noter.

Finns det platser kvar, eller när söker man?

- Just nu finns det lediga platser på alla blåsinstrumenten, så man kan söka och börja när som helst. Skulle det bli fullt hamnar man i en kö och blir erbjuden plats när det blir något ledigt.

Har ni några framträdanden som ni brukar genomföra, eller är det endast övning?

- Vi har flera konserter och andra framföranden under läsåret som man kan vara med på om man vill. Allt från lite större grejer i Adventskyrkan till mer informella cafékvällar på Kuben.

Finns det något annat som kan vara kul/bra att känna till innan man söker?

- Det är roligt med musik! Utan musik vore livet allt bra grått och tråkigt. Det gäller såklart också teater, dans och bild.

På Kulturskolan får man lära sig grunderna för att kunna hålla på med kultur hela livet, antingen som aktiv utövare eller medveten konsument.

Niclas Bäcklund på Kulturskolan

Bild: Niclas Bäcklund har kurser i både saxofon, tvärflöjt och blockflöjt.

Varmt välkommen att söka någon av våra kurser på Kulturskolan.