Välj språk / Choose language

Hallsbergs kommun - Hallsberg... nära till - www.hallsberg.se
Lägg till sidan i Mina Favoriter
Blanketter
Kontakt
Karta

Skåle

Skåle Klint. Foto: Björn Olsson

Reservatet Skåle erbjuder en storslagen utsikt över landskapet. Ta med matsäck en klar dag och upplev naturen lite från ovan.

Vidsträckta Skåle

Skåle är en del av den förkastningsbrant som format sjön Tisarens södra strand. Här går urberget i dagen och bildar ett mäktigt område där djupa och fuktiga sprickdalar skär igenom området från flera håll. Från Skåle klint har man en fin utsikt. Den når 195 meter över havet och hela 95 meter över Tisarens vattenyta!

I kanten av klinten ligger Skåle gård där jordbruk bedrevs långt in på 60-talet, numera betas markerna runt gården. Området är väl utrustat för besökare med parkeringar, badplats, eldplatser med mera.

Variationsrik natur

Den näringsrika och varierande berggrunden och de fuktiga dalbottnarna ger förutsättningar för ett rikt växtliv. I barrskogen finns inslag av björk, asp, hassel, olvon, skogstry och tibast. På rasmassor och klipphyllor växer sydliga arter som blodnäva, blåmunkar, vippärt, backvial och lövbinda. I fuktiga dalbottnar trivs sårläka, gullpudra, tätört och dvärghäxört. I hagarna runt Skåle gård växer smörbollar och slåttergubbe med sina stora gula blommor.

Trumgräshoppa och nattskärra

En av våra största gräshoppor, den sällsynta trumgräshoppan, har funnits i Skåle. Man vet inte om den lever kvar idag. Hanarna flyger iväg med ett trummande läte och har röda vingar. Gräshoppan trivs i solvärmen mot branten, i kanten av betesmarken. Håll utkik efter trumgräshoppan och meddela oss om du ser den! Ljumma försommarkvällar hörs också nattskärrans symaskinssurrande på två hastigheter över klintens tallhedar.

För mer information om Skåle, serviceinformation och vägbeskrivning besök Länsstyrelsens hemsida.länk till annan webbplats

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö
Stäng

Kontakta oss

Kontaktuppgifter

Telefon: 0582-68 50 00
E-post: kommun@hallsberg.se

Adress

Hallsbergs kommun
694 80 HALLSBERG
Organisationsnummer: 212000-1926

Följ oss

Hittade du inte vad du sökte?

Kommunhusets öppettider

Måndag-torsdag 8-17, fredag 8-16

Sommaröppettider vecka 25 -32
Måndag-torsdag 8-16, fredag 8-15

Begränsat öppethållande i samband med vissa helger.

För kommunanställda