Välj språk / Choose language

Hallsbergs kommun - Hallsberg... nära till - www.hallsberg.se
Lägg till sidan i Mina Favoriter
Blanketter
Kontakt
Karta

Boo slott och herrgårdslandskap

Boo slott. Vy från stora stenen. Foto: Boo hembygdsförening

Upptäck en riktig kulturskatt i skogarna nära gränsen till Östergötland.

En stor portion kulturhistoria

Boo slott ligger vackert beläget cirka 28 kilometer sydost om Hallsberg vid sjön Avern. Slottet är byggt i sten med tinnar och torn, krenelerade murar och trappgavlar. Det stod färdigt 1882 efter ritningar av Johan Fredrik Åbom och var likt tidens ideal inspirerat av medeltidens slott och borgar.

1925-1927 gjordes en invändig ombyggnad under ledning av Ivar Tengbom. Den stora salongen fick 1700-talsutseende och i vestibulen byggdes en spis i marmor. Samtidigt anlades en ny landskapspark kring slottet.

Bo kyrka​

Bo kyrka från 1733 är idag länets bäst bevarade karolinska kyrka. Det är en korsformad timmerkyrka med vitmålad brädpanel och takryttare över korsmitten. Kyrkans inre har genomgått få förändringar, den saknar till exempel fortfarande elbelysning. På våren är kyrkan särskilt vacker att besöka när vilda gula påskliljor lyser på gården.

Fatburen

Norr om slottet ligger en lite ovanlig byggnad, den så kallade fatburen. Det är en mindre putsad byggnad med svängt spåntak från 1750-talet som har använts som magasin och förråd. Kring gården finns två lustparker, anlagda i engelsk stil under 1900-talets början.

Boo skola​

På en höjd strax väster om Boo slott och kyrka ligger den pampiga skolbyggnaden. Likt ett tempel bärs dess gavelparti upp av fyra vita kolonner. Både skolans form och läge visar på den framträdande roll som skolundervisningen hade inom godset. Skolan byggdes 1851 och drevs fram till 1953. Numera inrymmer den Boo hembygdsförening.

Boo herrgårdslandskap

Runt sagoslottet Boo ligger Boo herrgårdslandskap med en spännande flora och rikt djurliv. Besök gärna landskapet vid skymning eller gryning, chansen är då stor att träffa på en flock med vilda dovhjortar, rådjur, älg och annat vilt.

Om Bo kyrka och herrgårdslandskap på Länsstyrelsens webbplats.länk till annan webbplats

Boo hembygdsförenings webbplatslänk till annan webbplats

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö
Stäng

Kontakta oss

Kontaktuppgifter

Telefon: 0582-68 50 00
E-post: kommun@hallsberg.se

Adress

Hallsbergs kommun
694 80 HALLSBERG
Organisationsnummer: 212000-1926

Följ oss

Hittade du inte vad du sökte?

Kommunhusets öppettider

Måndag-torsdag 8-17, fredag 8-16

Begränsat öppethållande i samband med vissa helger.

För kommunanställda