Kulturelever på konstpromenad

Utomhuslektion. Eleverna på kulturprofilen på Transtenskolan fick under tisdagen lämna klassrummet för en lektion utomhus. Tillsammans gick de Kulturslingan och Thomas Madsen från biblioteket visade och förklarade.
Foto: Veronica Svensson

Höstens elever är de första som kunnat välja kulturprofil på Transtenskolan i Hallsberg. I går fick de en introduktion i kulturens värld när gruppen gick Kulturslingan tillsammans.

Drygt 40 elever har valt profilen, där musik, bild och drama/litteratur ingår. Normalt väljer man en profil direkt när man börjar klass sju, men eftersom inriktningen är ny har även åttor och nior kunna välja inriktningen. Tidigare har det bara funnits idrottsprofiler på skolan. – Det har planerats en tid, men det är nu vi verkligen ska sjösätta det, säger Åsa Tjärnberg som är en av de fem lärare som kommer att jobba med profilen.

– Många har intresserat sig för de här ämnena, men de har inte gått att välja, säger Suleiman Bakhait som kommer att leda bildlektionerna. – Drama är till exempel viktigt för ungdomar, eftersom många har dåligt självförtroende i dag, fortsätter Suleiman.

Tisdagens upptakt bestod i en gemensam rundvandring på Kulturslingan i Hallsberg, ledd av Thomas Madsen på biblioteket. – Jag ska visa lite vad kultur är, och vad kultur kan vara, förklarar Thomas innan det var dags att ge sig ut i sensommarvärmen.

Tingshuset, emaljmålningen vid Hotell Stinsen, och skulpturen ”Tidig form” vid Alléhallen var några av stoppen. – Det här var kul, det är mycket jag aldrig tänkt på förut, säger Fanny Jerlström som går i nian. – Man ser med lite andra ögon, säger Oskar Edholm, också från klass nio.

Undervisning i profilämnet är placerat till de lektioner som kallas elevens val, som är 120 min i veckan.

På guidad tur. Alexander Akselsen i 9D tyckte det mest intressanta på konstvandringen var Tingshuset. Inom kulturprofilen ser han framemot att få testa drama.
Foto: Veronica Svensson

Kontaktuppgifter