Elever skissar på bättre skolmiljö

Fanny Jerlström, Nathalie Ohlsson, Julia Karlsson, Emilia Sjöberg Björnram, Sandra Claesson, lärare Suleiman Bakhait, Julia Törnqvist och Moa Landal Lundqvist är nu klara med höstens projekt. De totalt drygt 15 bild- och formeleverna på Transtenskolan har jobbat med 3D-teknik, och tagit fram förslag på förbättringar på skolans ute- och innemiljö. Foto: Veronica Svensson


Kulturprofilen på Transtenskolan redovisar konstprojekt

Hur skulle Transtenskolans inne- och utomhusmiljö kunna förbättras? Det har bild- och formeleverna tagit fram egna förslag på.

Hallsberg. – Scenen behöver bli större så den kan användas mer, som till dans och teater. Och anslagstavlan tittar ingen på där den sitter nu, den vill vi flytta, säger Julia Törnqvist medan hon visar 3D-skissen på datorn.
Hon, Moa Landal Lundqvist och Sandra Lennartsson har jobbat med hur skolkafeterian skulle kunna förbättras. 
– Vi har tänkt på hur den används i dag, och vad man saknar. Både utseende och funktion, förklarar Moa.

Förslaget är en del av ett projekt som de drygt 15 eleverna på Kulturprofilen, inriktning bild och form, har jobbat med under hösten. 
– Det handlar om ungdomars delaktighet i det offentliga rummet, förklarar bildlärare Suleiman Bakhait.

De har haft workshops med en konstnär, lärt sig att rita i ett 3D-program, fotat, diskuterat och spelat in video. Resultatet är förslag på förbättrad ute- och innemiljö i skolan. Tanken är att några av idéerna också ska kunna bli verklighet, och politiker har bjudits in att ta del av arbetet. 
– Jag hoppas mest på att man målar om i kafeterian där det är massa olika färger nu. Något ljusare är bättre, säger Julia Karlsson.

På tisdag åker eleverna till Kulturhuset i Örebro. Deras arbete ska vara med i en utställning tillsammans med andra skolor som jobbat med samma tema. Utställningen är öppen till 26 februari

Grupparbete. Julia Karlsson, Nathalie Ohlsson och Emilia Sjöberg Björnram har tillsammans tagit fram ett förslag på hur kafeterian skulle kunna förbättras. Fler sittplatser, mer ljus och fler växter innehöll delar av deras förslag............ Foto: Veronica Svensson


Kunskapsförmedlare. Suleiman Bakhait är bildlärare och profilansvarig för bild och form. Han tycker att eleverna lärt sig mycket under projektet.

Kontaktuppgifter