Föräldraaktiv tredagars-inskolning.

Välkommen till förskolan Vibytorp

Att börja förskolan är för vissa, som att kliva in i en ny och spännande värld, andra har redan erfarenheten av vad det innebär – Vi hälsar er alla välkomna! Den som vill är välkommen att titta in och bekanta sig en stund med förskolan innan det är dags för första inskolningsdagen (se datum på placeringserbjudandet). Om ni har frågor så är det bara att ringa oss: 68 50 12.

Alla barn som börjar i vår enhet startar sin tid med en tre dagars inskolning.
Under tre dagar är barnet och föräldern med i vår verksamhet i alla aktiviteter och rutiner. Tillsammans med nya kompisar och pedagoger undersöker man vad det innebär att gå i förskola. Den fjärde dagen är det tid att säga ”Hej då” till varandra!

Varför 3 dagar?

Vi tänker att barnet skolas in till en verksamhet och ett socialt sammanhang, inte till en specifik pedagog. Därför vill vi att barnet under trygga förhållanden (tillsammans med sin förälder) får lära känna sina nya kompisar och pedagoger i spännande aktiviteter på förskolan. Naturligtvis är alla barn unika och har olika behov, detta gör att inskolningen kan se lite olika ut. Det är viktigt att vi har en öppen dialog där ditt barn står i centrum.
Denna nyare form av inskolning har blivit mycket uppskattad.

Dag 1-3

Inskolningen kommer att vara under tre dagar mellan kl 8.30 till 13.30. Just tre dagar är självklart inte något man måste hålla sig till, utan vi anpassar antal dagar efter vad barnet just då behöver. Ni föräldrar är aktivt med ert barn hela tiden i lek och andra förekommande aktiviteter under dagen. Det är ni som utgör tryggheten för era barn och vi pedagoger som erbjuder barnen spännande aktiviteter att prova på. Ni föräldrar äter tillsammans med era barn, är med vid vilan, byter på dem och tröstar dem. Det är mycket viktigt att barnen inte behöver vara med om några avsked under dessa tre inskolningsdagar, men somnar ditt barn på vilan är det klart att du som förälder kan sätta dig utanför en stund tills ditt barn vaknar igen.
Under inskolningen kommer vi att vara både inne och ute, så tänk på att ha med kläder som passar för alla väder. Även extra ombyte med kläder är bra att ta med redan första dagen, eftersom vi erbjuder både vattenlek och många skapande aktiviteter, exempelvis målning. Vi har vagnar som barnen sover i men ta gärna med egen vagn de första dagarna om ni har möjlighet till det. Det kan kännas tryggt för barnet i början.

Dag 4

Den fjärde dagen är det så dags att lämna barnet hos oss för första gången. Ni kommer som vanligt på morgonen, klär av era barn i hallen och kommer sedan in för att lämna barnet hos oss. Det är viktigt att det är ni som förälder som lämnar över barnet till oss när ni känner er redo. Tänk på att för långa avsked även kan vara jobbiga. Den närmsta tiden (några dagar) efter inskolningen önskar vi att någon finns lättillgänglig. Efter några veckor erbjuder vi ett uppföljningssamtal.


Kontaktuppgifter