Tema konst

Detta tema innehåller skapande i olika former som utgångspunkt för barnens utveckling inom språk och känslor. I skapandet ges barnen möjlighet att uttrycka och förmedla sig på många olika sätt. Vi vill att de ska känna att de kan förmedla sig utan ett färdigt språk och få känna känslan av att lyckas. Vi önskar att barnen genom skapandet hittar ett gemensamt engagemang och att de kan jobba vidare med det positiva. I temat hjälper vi barnen att upptäcka skaparglädjen och att inte tappa lusten och glädjen i att berätta det de vill. Vi skapar både inne och ute på gården. Barnen får utveckla sin kreativitet på många olika sätt genom olika material och tekniker. Vi presenterar olika skapandeformer genom olika konstnärer. Du kan läsa vår arbetsplan för temat HÄR.

Här är ett exempel på hur barnen jobbat med att måla sina känslor. De har också berättat om hur det känns att vara glad, ledsen, arg och rädd. Vi har också jobbat med fotografier där barnens olika känslouttryck gestaltats.

"Så här ser jag ut när jag är ledsen".

Här är ett exempel på ett skapande som skett i flera steg. Barnen har först färgat sågspån med "flaskfärg". Sedan limmades sågspånet fast på avklippta mjölkkartonger.

Krukorna dekorerades vidare med fjädrar och paljetter med mera. I kartongerna såddes gräsfrö och en flirtkule-kyckling.

Här har vi provat att måla på aluminiumfolie, det var diskmedel i flaskfärgen så det fastnade bra.

En stor gemensam målning som startade utomhus för att sen jobbas vidare med när den torkat. Barnen kom på att de ville ge den till de gamla på servichuset så de fick nåt fint att titta på.

En period var det lera på olika sätt bland annat Plonstersfigurer och ljusstakar.

Kreativt skapande ute på gården.

Här är tre träskulpturer som vi genom kommunens konstsatsning fått låna. Djuren visar att konst är så mycket och så brett och kan hjälpa oss tänka utanför ramarna.Djuren finns ofta med i barnens lekar.

Här inleds ett skapande i flera steg. Barnen limmar fast olika strukturmaterial; sågspån, sand och äggskal. När detta torkat målar barnen på strukturen och använder glitter för att gör det extra vackert och effektfullt.

Så här fina blev tavlorna. Hela väggen i korridoren är fylld av barnens konstverk som nu sitter i ramar som de tagit med hemifrån. På bordet finns en mängd konstböcker för ytterligare inspiration och vidare skapande.

På höstens föräldramöte fick föräldrarna i uppgift att skapa en figur till sitt barn med flera olika tekniker som barnen tidigare provat på. Här står föräldrar och barn morgonen efter och tittar på de fina konstverken.

Barnen har sedan, med inspiration från sina föräldrars figurer gjort egna figurer med samma teknik.

Här har barnen gjort självporträtt i saltdeg som sedan målats och dekorerats med knappar, tyg och garn. Konstverket är i ett skokartongslock.

Här har barnen ritat sykort och sedan sytt och dekorerat med garn och paljetter.

Barnen har målat fjärilar i vik-teknink med färg emellan .

I samband med höstens skördefest gjorde barnen ett konstverk med inspiration av konstnären Arcimboldos fruktkonst. Med alla frukter, grönsaker och blommor som barnen tagit med till skördefesten blev detta konstverk till. Barnen döpte verket till "Fruktgubben".

Kontaktuppgifter