Utforska boken på olika sätt genom att upptäcka, uppleva och skapa.

Sagan är spännande och det finns mycket i berättelsen vi kan utforska. Hur känns det när det blåser? Kan ankorna verkligen inte vara på botten? Hur kan vi måla ett hav? Hur känns det när det är alldeles mörkt? Hur blir vatten till is och hur kan ankorna komma loss från isen? Allt detta och mer där till är frågor som vi undersöker på olika sätt.​

Att känna vinden i håret är härligt. Med en fläkt kan vi göra det även inomhus. Fläkten bidrar med extra stämning när vi berättar sagan. Det känns mer som på riktigt när man kan känna hur det blåser där ute på havet där ankorna simmar.


Här provar vi om ankorna kan vara på botten. "Nej gåj inte!", var en kommentar som upprepades flera gånger. Barnen försökte verkligen att trycka ner ankorna som envist bara flöt upp igen.

Att undersöka ankorna som sitter fast i isen är kallt och spännande. Det här har varit ett av de mest uppskattade aktiviteterna kring sagan. En solig vårdag tog vi ut isen för att se vad som hände när solens strålar värmde på isen...

Vi målar ett hav med roller.


Många färgglada ankor limmades fast på havet. Barnen pratar om ankornas färg. De hittar Gummi-Lisa som är röd, Lillebror som är blå, två skära ankor osv. De räknar också och hittar vilka som är lika.

Kontaktuppgifter