Höstterminen 2014

Augusti

Vi har lagt ett bananskal i vår naturruta i skogen. Nu ska vi se hur det ser ut nästa gång vi kommer hit.

September​

Bananskalet har blivit svart så det syns nästan inte i bland höstlöven. Vi la dit lite äpplebitar i naturrutan. Undra om de finns kvar nästa gång eller om någon har ätit upp dem? Vid ett av våra tillfällen i skogen hittade ett barn ett ljus som vi tog med oss till förskolan och tände till lunchen. Riktigt mysigt!

Oktober

Äpplebitarna låg kvar under alla nyfallna löv.

November


December

Vårterminen 2015

Januari

Vi har börjat med tisdagsgrupper där barnen är indelade i tre grupper:
Bakning, barnen har bakat semlebullar.
Pyssel, de har pratat om årstiden vinter och målat snögubbar och gjort en snögubbe ute på framsidan.
Sopsortering
, barnen har sett på en tecknad film om Greta Gris som åker med sina föräldrar och källsorterar flaskor, burkar och tidningar samt dragit återvinningsmaterial på pulka till miljöstationen och kastat sakerna i rätt container.


Februari

Vi har firat alla hjärtans dag tillsammans med Hajen. Barnen fick pyssla olika hjärtansaker, baka hjärtan kakor och fiskat fiskadamm. Det avslutades med fika.

Tisdagsgrupperna har fortsatt. Nu har två grupper sett filmen om sopsortering och varit till miljöstationen och kastat vårt sparade skräp i rätt container.

Vi har haft pyjamasparty med spa tillsammans med Hajen. Barnen fick ha pyjamas på sig och mysa till massage, gurka på ögonen vila, fotbad, ansiktsmålning, målade naglar, bio och nyttig fruktfika. Det var en avkopplande och lungn stund för oss alla.Mars

Eftersom det är så mycket hundbajs som kommer upp när snön smälter har vi bytt utflyktsplats. Vi går till "gräsplätten". Där finns det två gungor, en sandlåda med en gunghäst och en stor gräsmatta som vi har rörelse, rim och ramsor samling på. Vi är nära järnvägen och ser och hör bommarna gå ner samt håller koll på om tågen kommer från "Stockholm" (vänster) eller från "Hallsberg" (höger).

Tisdagsgrupperna fortsätter och vi har bakat lite olika saker. Målat och klippt ut vårblommor av färgat papper samt läst böcker och sorterat olika material vid återvinningsstationen.

April

På tisdagsgrupperna har vi tagit bort bakningen och börjat med Babblarna istället. Babblarna är ett gäng skojiga sötnosar! ”Babblarna är väl genomtänkt språkträning. Inte bara för att de faktiskt hjälper till i språkutvecklingen, utan för att de gör det utan att man tänker på det. I leken med Babblarna, Babblarnas namn och deras speciella sätt att prata, så utvecklas språket” (Hatten Förlag). Som avslutning på bakgruppen kommer barnen få ett häfte med recept som de bakat efter.

Maj

Tisdaggrupperna har rullat på. Återvinningsgruppen har lyssnat på två sagor; Bamse och skräptjuven och Halvan och sopbilen. Sedan gick de ut på promenad och letade soptunnor. Såg massor. Målargruppen har efter barnens intresse tryckmålat tulpaner med hjälp av en gaffel. Babbalarna har lyssnat på sagan om Bobo och tomaten med rekvesita till.

Vi har även varit till pantstationen på ICA och barnen har fått panta burkar och flaskor. Vi fick ihop 22 kronor. Vi frågade barnen vad de ville att vi skulle köpa för pengarna och de svarade bl.a leksaker. Vi har fortsatt att samla burkar och flaskor och ska gå och panta de för att dryga ut kassan till att köpa någon/några leksaker som barnen får vara med och bestämma.

Vi har sått solrosfrön i vår rabatt vid vinbärsbuskarna och informerat barnen att låta vinbären bli röda innan de äter dem.

Juni

På tisdagsgruppen om Babblarna har de sått tomater av färska skivor av tomater. På gården har vi sått sallad och morötter. Vi väntar med spänning på att det ska börja växa.

Juli​

Kontaktuppgifter