Välj språk / Choose language

Hallsbergs kommun - Hallsberg... nära till - www.hallsberg.se
Lägg till sidan i Mina Favoriter
Blanketter
Kontakt
Karta

För dig som missbrukar

På Öppenvården Stegen finns Motivationsprogram, primärbehandling och eftervård. Du kan få vara anonym och det är kostnadsfritt för dig som bor i Hallsbergs eller Kumla kommun.

Vad Stegen erbjuder

Stegen är en kvalificerad öppenvårdsbehandling för dem som utvecklat ett problematiskt förhållningssätt till alkohol/droger/spel och som funderar på eller vill förändra detta. Stegen är en plats för förändring för den som vill. Det är kostnadsfritt för dig som bor i Kumla eller Hallsberg. Biljetter till och från Stegen ingår.

Vem utvecklar missbruk-beroende? Alla människor kan utveckla ett beroende av något slag någon gång under sitt liv. Beroendeproblematik innebär ofta att det blir svårt på flera områden i livet så som i relationer, i ekonomin, på arbetet och psykiskt och fysiskt mående. Kanske har du utvecklat depression/ångest syndrom? Många som har missbruk/beroende har också depression/ångest.

12-stegsbehandlingen på Stegen, schematisk modellPDF

Information - bokas

Du börjar med att komma till oss på Stegen på en informationsträff. Där får du veta mer om vårt behandlingskoncept och om oss. Du får även berätta vad du önskar ha hjälp med.

Du erbjuds möjlighet att göra en ADDIS som är ett diagnosinstrument för kartläggning av riskbruk, missbruk och beroende.

Motivationsprogrammet: tisdag och torsdag i 6 veckor

Titta närmare på vad som behöver förändras i ditt liv så att du kan må bättre. Få en bild av vad som krävs för en livsstilsförändring med resultat som du vill ha. Hitta vägen till nykterhet/drogfrihet. Under programmet får du tid och möjlighet att ställa självdiagnos och reflektera över om behandling är någonting för dig. Bryt falska föreställningar och se klarare på din situation för att kunna fatta rätt beslut angående ditt liv.

Primärbehandling: mån, ons, fre under 15 veckor

Vi varvar föreläsningar, filmvisningar och arbetsuppgifter. Målet är att starta en process till ett nyktert/drogfritt liv med livskvalitet. Vi börjar förstå oss själva och gör nödvändiga förändringar för att nå våra mål. I en positiv miljö där jag är stöttad av andra kan förändringen börja. Behandlingstiden är 15 veckor men är individuellt planerad. Under dessa 15 veckor har du möjlighet till sjukskrivning så kallad ”Förebyggande rehabilitering” för att kunna fokusera på dig själv. Du tar själv kontakt med vårdcentralen.

Du bor kvar hemma och kommer till behandlingen 3 dagar i veckan. Vi äter frukost och avslutar med gemensam lunch. Här har du möjlighet att få pendlarpluskort för sträckan mellan Hallsberg-Örebro så att du kan delta i AA-möten.

Eftervårdsprogrammet: onsdagar i 6 månader

Efter avslutad primärbehandling startar eftervårdsprogrammet. Vi träffas en eftermiddag i veckan och diskuterar och reflekterar över situationer, tankar och känslor. Vi varvar föreläsningar med, gruppsamtal, enskilda samtal vid behov, samt social träning/aktivitet (bowling, fiske, mm). Efter avslutad eftervård har vi 1 uppföljningssamtal i kvartalet under 1 år.

Metod - Personal

Rekommenderad behandlingsform för beroendeproblematik i nationella riktilinjer: 12-stegsprogram, KBT/MI/ADDIS, samt nätverksarbete. Vi har även ett specifikt Haschavvänjningsprogram ”HAP”. Här finns 3 drogterapeuter varav 2 även arbetar med anhörigbehandling. All personal har regelbunden handledning och Stegen utvärderas kontinuerligt.

Utvärdering genom Regionförbundet Örebro

Stegens verksamhet har sedan starten 2004 kontinuerlig utvärdering som pågår genom Regionförbundet Örebro.

Utvärderingen av verksamheten visar att mer än 70 procent av de som genomgått och fullföljt hela Stegens program i dag är nyktra!


Kontakt

Kontaktuppgifter till Stegen

Länkar

Anonyma Alkholister - för dig som har alkoholproblem.länk till annan webbplats

Anonyma Narkomaner - för dig som missbrukar drogerlänk till annan webbplats

Barnombudsmannen - företräder barns och ungas rättigheterlänk till annan webbplats

Kvinno- och tjejjouren - för dig som blir eller blivit misshandladlänk till annan webbplats

ACA-sverige - För dig som vuxit upp med missbrukande föräldrarlänk till annan webbplats

Stödlinjen.se - för dig med spelberoendelänk till annan webbplats

Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning - Information alkohol och andra drogerlänk till annan webbplats

BRIS - stöd och hjälp till dig som är under 18 årlänk till annan webbplats

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö
Stäng

Kontakta oss

Kontaktuppgifter

Telefon: 0582-68 50 00
E-post: kommun@hallsberg.se

Adress

Hallsbergs kommun
694 80 HALLSBERG
Organisationsnummer: 212000-1926

Följ oss

Hittade du inte vad du sökte?

Kommunhusets öppettider

Måndag-torsdag 8-17, fredag 8-16

Begränsat öppethållande i samband med vissa helger.

För kommunanställda