Välj språk / Choose language

Hallsbergs kommun - Hallsberg... nära till - www.hallsberg.se
Lägg till sidan i Mina Favoriter
Blanketter
Kontakt
Karta

Flyktingguide och språkvän

Vill du hjälpa någon genom att bli en flyktingguide/språkvän och samtidigt berika ditt liv? Fem kommuner i Sydnärke samarbetar i arbetet med flyktingguider och språkvänner i ett gemensamt projekt.

Vad är språkvän?

Språkvän syftar till att underlätta en social integration för nyanlända och att skapa möten mellan människor. Mötena bygger på frivillighet, ömsesidigt utbyte och språkträning. Det är ett sätt att förebygga fördomar och skapa ett samhälle där alla kan känna sig inkluderade.

Alla som talar svenska kan bli språkvän

Alla som är etablerade i samhället och talar svenska kan bli språkvän. Alla som är nya i Sverige och har fått uppehållstillstånd kan få en språkvän. Du kan vara Språkvän ensam, med familjen, kompisgänget eller arbetsgruppen. Det är ideellt att vara Språkvän och du avgör själv hur mycket tid du vill lägga på att vara Språkvän.

Vad gör en språkvän?

Det handlar om att lära känna varandra över kulturgränser, att ha trevligt tillsammans och kanske få en vän för livet. Ni ska i första hand umgås och bekanta er med varandra. På vilket sätt bestämmer ni själva. Ni kan till exempel gå på promenader, ta en fika, gå på studiecirklar, se en match tillsammans eller något annat som ni tycker är roligt och intressant. Som Språkvän kan du kanske bidra med kontakter in i föreningslivet.

Matchning

Efter att ha lämnat in en intresseanmälan matchas du ihop med en nyanländ utifrån intresse och önskemål. Ni bjuds tillsammans in till en matchningsträff för att se om det finns förutsättningar för en fortsättning. Kontakten fortsätter sedan så länge båda vill.

En språkvän guidar inte bland myndigheter

En Språkvän förväntas inte guida bland myndigheter, fixa bostad eller arbete. Det ansvaret ligger hos kommunen, arbetsförmedlingen och hos individen själv.

Stöd och utveckling

Som Språkvän erbjuds du stöd och uppföljning inom projektet och du kan alltid ta kontakt om du har frågor. Du kan även få information och inbjudningar till utbildningar, föreläsningar och träffar med andra Språkvänner för erfarenhetsutbyte och gemensamma aktiviteter.

Metoden som projektet bygger på startades i Eskilstuna 2006 och har sedan utvecklats och spridits nationellt. Mer information om metoden finns att läsa på www.språkvän.selänk till annan webbplats (länk).

 

Är du intresserad?

Fyll i formuläret nedan så återkommer vi till dig.

Du kan också kontakta projektledare Jennifer Stoor om du vill veta mer:
0585-489 51, jennifer.stoor@lekeberg.se

Jag vill: *Kön (Gender) *

Har du barn (Do you have children)?

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö
Stäng

Kontakta oss

Kontaktuppgifter

Telefon: 0582-68 50 00
E-post: kommun@hallsberg.se

Adress

Hallsbergs kommun
694 80 HALLSBERG
Organisationsnummer: 212000-1926

Följ oss

Hittade du inte vad du sökte?

Kommunhusets öppettider

måndag-torsdag 8-17, fredag 8-16

19 juni-13 augusti
måndag-torsdag 8-16, fredag 8-15

Begränsat öppethållande i samband med vissa helger.

För kommunanställda