Välj språk / Choose language

Hallsbergs kommun - Hallsberg... nära till - www.hallsberg.se
Lägg till sidan i Mina Favoriter
Blanketter
Kontakt
Karta

Köldmedia

Köldmedier är ämnen som används för att kyla ner eller värma upp något. Köldmedier används bland annat i ventilationsanläggningar,värmepumpar och kylskåp. Du som har en anläggning som innehåller köldmedia kan vara skyldig att skicka in en årlig rapport till kommunen. Många köldmedier består av fluorerande växthusgaser som tunnar ut ozonskiktet och bidrar till förstärkt växthuseffekt.

Läckagekontroll och årsrapport

Se hur ofta du behöver göra läckagekontroll och räkna ut CO2e för din utrustning på alltomfgas.selänk till annan webbplats

Läckagekontroller ska utföras av ett certifierat företag, men det är ditt ansvar som operatör att det blir gjort. Om du är skyldig att utföra läckagekontroller och har en tillräckligt stor anläggning kan det finnas krav på att du också tar fram en årsrapport där protokoll från alla kontroller ska finnas med. Årsrapporten är en sammanfattning av vad som hänt med köldmedieaggregaten under året som gått.

Årsrapporten ska skickas till kommunen och ska ha kommit in senast den 31 mars året efter det år kontrollerna har skett.

Installation och avinstallation av anläggning

Vid nyinstallation av aggregat eller konvertering av gammalt aggregat med köldmedium motsvarande minst 14 ton CO2e (koldioxidekvivalenter) ska du anmäla detta till kommunens miljöenhet senast tre veckor innan installation sker.

Om en köldmedieanläggning inte längre ska användas ska anläggningen tas ur bruk. Detta ska göras av ett certifierat företag.

Du ska också skicka in en kontrollrapport gällande anläggning som tagits ur bruk. Den ska skickas till kommunen, senast i samband med årsrapporten.

Skicka in rapporter

Års- och kontrollrapporter skickas till:

Hallsbergs kommun
Drift- och servicenämnden
694 80  Hallsberg

Ägarbyte

Ägarbyte av en anläggning ska anmälas till kommunnens miljöenhet. För att anmälan ska vara giltig ska den vara undertecknad av både den nuvarande ägaren och den nya ägaren. Om ingen anmälan kommer in debiteras den som var ägare (operatör) den 1 januari för årets avgifter.

Blankett för ägarbyte av köldmedieanläggningPDF

Vilka regler gäller?

Det finns ett regelverk för att producera, sälja, installera och använda fluorerade köldmedier. Detta regelverk kallas F-gasförordningen. På alltomfgas.se kan du se vilka regler som finns, för vem de gäller och när de gäller.

Naturvårdsverkets vägledning om fluorerande växthusgaserlänk till annan webbplats

Om f-gasförordningen på alltomfgas.selänk till annan webbplats


A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö
Stäng

Kontakta oss

Kontaktuppgifter

Telefon: 0582-68 50 00
E-post: kommun@hallsberg.se

Adress

Hallsbergs kommun
694 80 HALLSBERG
Organisationsnummer: 212000-1926

Följ oss

Hittade du inte vad du sökte?

Kommunhusets öppettider

Måndag-torsdag 8-17, fredag 8-16

Begränsat öppethållande i samband med vissa helger.

För kommunanställda