Välj språk / Choose language

Hallsbergs kommun - Hallsberg... nära till - www.hallsberg.se
Lägg till sidan i Mina Favoriter
Blanketter
Kontakt
Karta

Världstoalettdagen 19 november - vad spolar du ner?

Världstoalettdagen den 19 november är en officiell FN-dag. Hur skulle ditt liv påverkas om du inte hade tillgång till en toalett? För oss är det en tankelek men för 2,5 miljarder människor är det verklighet. På årets Världstoalettdag ligger fokus på att sluta fulspola ner snus och annan tobak som innehåller den skadliga tungmetallen kadmium.

Spola rätt!

I Sverige uppmärksammar Världstoalettdagen behovet att spola rätt. Många spolar fortfarande ut våtservetter, tamponger, tops med mera i toaletten. Att spola ner olämpliga saker i toaletten kan orsaka källaröversvämningar och utsläpp av förorenat vatten i naturen. Skräp ska inte i avloppet utan i papperskorgen. Bara kiss, bajs och toalettpapper ska spolas ner i toaletten.

Snus innehåller kadmium

Sveriges vanligaste fulspolning är snus. Varje dag spolar svenskarna ner cirka 4 miljoner snusprillor eller påssnus. Det blir drygt 1 100 ton snus per år vilket motsvarar 100 normalstora lastbilslass.

Snus innehåller tungmetallen kadmium. När du spolar ner snus i toaletten så sprids kadmium och andra kemiska ämnen i vårt avloppsvatten och hamnar till slut i naturen. Släng snus i det brännbara hushållsavfallet istället. Skaffa gärna en papperskorg till toaletten där du kan slänga skräp som inte får spolas ner i toaletten.

Kemikalier och läkemedel

I Sverige spolar många ner olika typer av kemikalier i toaletten. Kemikalierna kan störa reningen i reningsverket så att reningen försvåras. Många läkemedel kan inte renas bort utan rinner rakt genom reningsverket ut i naturen. Överblivna kemikalier ska lämnas på en återvinningscentral och överblivna läkemedel ska alltid lämnas till apoteket.

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö
Stäng

Kontakta oss

Kontaktuppgifter

Telefon: 0582-68 50 00
E-post: kommun@hallsberg.se

Adress

Hallsbergs kommun
694 80 HALLSBERG
Organisationsnummer: 212000-1926

Följ oss

Hittade du inte vad du sökte?

Kommunhusets öppettider

Måndag-torsdag 8-17, fredag 8-16

Begränsat öppethållande i samband med vissa helger.

För kommunanställda